Nya teorier om Arctic Sea

Arctic Sea

Mysteriet med det försvunna fartyget Arctic Sea fortsätter.

Den som har kommit närmast mina egna misstankar i frågan är chefredaktören för den ryska sjöfartstidningen Sovfracht, som enligt BBC säger så här:

Mikhail Voitenko, editor of Russia’s Sovfracht maritime bulletin, goes one further to suggest ”the vessel was loaded secretly with something we don’t know anything about”.

He ruled out drugs or ”illegal criminal cargo”, adding: ”I think it is something much more expensive and dangerous.

”It seems some third party didn’t want this transit to be fulfilled so they made this situation highly sophisticated and very complicated,” he told the Russia Today news channel.

Naturligtvis finns fortfarande en möjlighet att mysteriet har en banal förklaring. Men det är osannolikt med hänsyn till den mörkläggning och det stora intresse som ryska myndigheter har ägnat incidenten.

Det mest sannolika är att besättningen, fartyget eller lasten har så stor betydelse att de absolut inte får hamna i fel händer. En tänkbar förklaring till fartygets spöklika resa är att detta något ska dumpas eller lämnas till någon annan än den avsedda mottagaren. Ett tredje alternativ är att fartyget redan har förlorat lasten och att besättningen försöker undvika att ställas till svars av sina uppdragsgivare.

De senaste uppgifterna innebär att fartyget angreps en andra gång utanför Portugals kust, att den portugisiska flottan har spårat fartyget norr om Kap Verdeöarna, samt att krav på lösensumma har framförts till rederiet. Vi får också höra att NATO och Ryssland har kontakter med varandra i ärendet.

För övrigt är det beklämmande att denna incident med svensk anknytning får så mesig hantering i svenska media. Utländska media innehåller mängder med försök till analys medan svenska media i princip bara rapporterar ryska dementier om att något skulle vara på tok.

Om det fortsätter så här kommer vi kanske aldrig få veta vad det rör sig om.

Arctic Sea alltmer otäck

Ryssland dementerar fartygsfynd (SvD)

Fortsatt oklart om Arctic Sea (DN)

Krav på lösen för Arctic Sea (SvD)

Ransom demand for missing ship (BBC)

Annonser

7 Responses to Nya teorier om Arctic Sea

 1. Benedictus skriver:

  Hej!
  Arctic Star är också en båt…
  …men i de länkar du med detta namn hänvisar till DN & SvD, så återfinns den för sammanhanget så betydligt mer relevanta Arctic SEA! Var vänlig korrigera detta!

  Är det annars helt omöjligt, att tänka sig att fartyget aldrig lämnat Östersjön? Det kanske bara är en bricka i ett stormaktsspel, iscensatt av den som vill ha ett bättre förhandlingsläge inför det kommande försvarssamarbetet NATO/Ryssland?

 2. Eric skriver:

  Jag tror att det rör sig om kärnvapen smuggling ,det var min uppfattning redan från början när jag lagt ihop all info som kommit fram

 3. andersonchris skriver:

  Eric, det verkar vara det mest troliga. Smuggling av konventionella vapen skulle aldrig förorsaka denna uppmärksamhet från Ryssland och NATO.

  Följdfrågan är om det rör sig om stridsspetsar, kärnmaterial eller bärraketer (eller hela kittet). Det finns ju länder som har stridsspetsar men inga vettiga bärraketer – och tvärtom. En annan fråga är om smugglingen skedde med eller utan myndigheternas kännedom.

  Det verkar onekligen som om vissa delar av besättningen är särskilt betrodd, eftersom de har fått stanna kvar ombord för att föra fartyget i rysk hamn. Om de hade varit frifräsare är det helt osannolikt att de hade fått stanna ombord, de hade utan tvekan satts i förvar för förhör.

  Det mest sannolika är såldes att smugglingen skedde med myndigheternas kännedom och att kapningen är ett insiderjobb av någon ur besättningen. När kaparna såg vad som fanns i lasten förstod de att de hade tagit sig vatten över huvudet och flydde mot Afrika. Detta är naturligtvis fria spekulationer och jag tvivlar på att vi någonsin kommer att få veta.

  Vad vi vet med all säkerhet är att Sverige måste börja hålla uppsikt över vad som sker i Östersjön igen.

 4. Eric skriver:

  Frågan är : Har lasten (vad den nu består av)Lämnat fartyget ? kan lasten finnas på södra gotland eller på norra öland ? eller har lasten följt med söder ut . Den här bordningen som skedde var troligen för att kontrolera att lasten verkligen fanns ombord ,och om så är fallet så finns lasten troligen på någon av öarna som båten passerat eller Algeriet .Vem har beställt det som fanns ombord ?

 5. andersonchris skriver:

  Eric, det är en mycket bra fråga vad fartyget gjorde mellan Öland och Gotland när transpondern var avstängd.

  http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/fartyg/article621912.ece

  Det finns flera tänkbara scenarier och inget av dem är speciellt trevligt.

 6. Eric skriver:

  Efter lite grävande har det klart framkommit att fartyget direkt innan den lastade virke i Finnland hade ”renoverats”på ett varv i Kalininggrad,,man hade öppnat dess bulb dvs skurit av den främre delen och sedan svetsat igen den ,,Varför gör man så ?Kan det hända att man stoppat in en missil i bulben. Fartyget förs nu under bevakning av hela Ryska atlantflottan till en marinbas i svarta havet ,tänk dig att hela atlantflottan deltog i jakten ,det måste ha kostat många rubel ,man gör inte så om det bara handlar om en kapning eller knarksmuggling ,inte ens om det skulle vara tunga konventionella vapen. Sanningen får vi nog aldrig veta

 7. andersonchris skriver:

  Eric, du är inne på samma tankegångar som jag.

  Nu är det förstås locket på och allmänheten lär aldrig få veta helt säkert. Men jag tror eller hoppas att det finns underrättelsetjänster utanför Ryssland som vet vad det handlar om. En anledning till den samordnade informationsmörkläggningen av 20 länders myndigheter visar väl ändå att man visste vad det rörde sig om.

  Den fråga som är riktigt intressant är väl vart lasten skulle?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: