Slutlekt med försvaret

RUSSIA-SWEDEN-MILITARY

Det finns två oroande nyheter som är omöjliga att inte koppla ihop.

Den ena nyheten är att ett i praktiken ryskt fartyg kapades mellan Gotland och Öland i en kommandoräd av personer som utgav sig för att vara svensk polis.På order av den ryska presidenten deltar nu samtliga ryska krigsfartyg i Atlanten i sökandet efter fartyget.

Den andra nyheten är att samma ryska president nu förbereder lagstiftning som ska göra det lagligt, i Ryssland, att använda ryska styrkor utomlands för att freda ryska intressen, exempelvis mot piratverksamhet.

Det är ganska uppenbart att det militära vakuum som vi har lämnat genom avskaffandet av det nationella försvaret nu riskerar att bli mycket besvärande för oss. Många inklusive jag själv har talat om Gotlands strategiska betydelse för att kontrollera Östersjön. Med stor oro har vi sett ryska ansträngningar att skapa ryska intressen på och omkring Gotland med planeringen av en gasledning utanför Gotlands kust och skapandet av en landstigningshamn i Slite.

Sedan Georgienkriget förra året, då väst stod handfallet, har Ryssland konsekvent trappa upp sin militäa och utrikespolitiska profil. De senaste årets agerande med militär upprustning, angreppskrig och militära övningar mot NATOs gränser visar att Ryssland alltjämt ser sig självt i ett fundamentalt motsatsförhållande till omvärlden.

I Sverige sitter vi nu fast i ett försvarsmässigt ingenmansland där det nationella försvaret är grundligt, och på kort sikt oåterkalleligt, avskaffat. Ersättningsförsvaret, det så kallade insatsförsvaret och långtbortistandoktrinen är en fullkomlig chimär, om än en dyr sådan.

Med hänsyn till Rysslands konsekvent konfrontatoriska utrikespolitik och militära upprustning är det nu dags att dra ett streck över insatsförsvaret och satsa alla resurser på materiel, anläggningar och personal som kan användas för att hävda våra gränser. Därefter krävs ett massivt utbyggnadsarbete under de kommande decennierna då man återgår till det försvar som vi en gång hade och som faktiskt fungerade.

Lekandet med den svenska försvarsförmågan måste upphöra omedelbart.

Kremlin bill on using army abroad (BBC)

Krigsfaryg söker efter Arctic Sea (SvD)

Arctic Seas öde fortfarande okänt (DN)

Arctic Seas öde fortfarande okänt (SvD)

Arctic Seas ägare tror att fartyget kapats (SvD)

6 Responses to Slutlekt med försvaret

 1. gregoriev skriver:

  En Kremnolog skulle kanske till och med anta att det är ett iscensatt piratdåd för att visa rysk styrka och målmedvetenhet i sitt ”närområde” till varning och markering för sina grannar och andra stormakter.

 2. andersonchris skriver:

  Nåt lurt är det oavsett om det handlar om spioneri, förbjudna vapentransporter eller iscensatta incidenter.

 3. thomas skriver:

  Egentligen är det väl inget konstigt i att Ryssland vill använda ryska styrkor utomlands för att freda ryska intressen. Det har ju USA gjort rätt länge.

  USA kommer att få svårt att opponera sig mot detta, och om de inte kan – så vem kan då?

  Det är nog sant som det är sagt (eller skrivet). Vi borde nog fundera på om det inte är lämpligt att kunna försvara vårt territorium – medan vi fortfarande har ett.

 4. andersonchris skriver:

  Thomas, det är en väsentlig skillnad i tonen och syftet mellan amerikansk och rysk utrikespolitik.

  Syftet med den nya lagstiftningen är att öka den ryska presidentens möjlighet att använda militärmakt utomlands utan att be om lov eller lämna information.

 5. B-O Gavne, Västerås skriver:

  JAG UNDRAR: Dessa, första uppgifterna om att fartyget hade kapats mellan Ölands norra udde och fastlandet. Att “mörka män” i polisuniformer hade åkt ribbåt ut till fartyget. Uppgifterna som blev att polisen inledde förundersökning för brott. Att polisen bad om tips. -Varifrån kom dessa iaktagelserna/uppgifterna? ..för det sades det inget om i medierna. Bara att så var det i tillvaron.

 6. andersonchris skriver:

  Var det inte mörkklädda män då? Uppgifterna om kapningen kom i alla fall från ryska UD när de kontaktade svenska myndigheter. Svensk polis ska sedan ha talat med kaptenen på telefon men vill inte tala om vad som sades. Det kan inte ha varit något dramatiskt eftersom fartyget fick segla vidare och sedan försvinna efter engelska kanalen.

  I och med att ryssarna jagar ifatt fartyget själva lär vi aldrig få veta vad det är fråga om och det är väl precis det som är meningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: