Långtbortistan eller vilse i pannkakan?

konst

I en ledare i SvD försvarar Claes Arvidsson den svenska långtbortistandoktrinen.

Arvidsson menar att den humanitära insats som Sverige bidrar till i Afghanistan visserligen är hedervärd men att den egentligen är otillräcklig för att motivera kostnaden och riskerna. Det som gör insatsen försvarspolitiskt värdefull är att vi genom att bidra militärt när andra behöver oss, får ett anspråk på hjälp om vi själva skulle behöva det.

Även om jag själv är en anhängare av insatsförsvaret, och gärna ser fler, större och mer verkningsfulla insater så anser jag att långtbortistandoktrinen har några allvarliga brister, nej hål.

För det första finns egentligen ingen motsättning mellan nationellt försvar och insatsförsvar. Ett modernt försvar måste vara lättrörligt och expeditionärt. De länder som har mest effektiv krigsmakt, som Storbritannien och USA, skiljer inte mellan nationella och internationella styrkor. Samma förband används utomlands som på hemmaplan.

För det andra så präglas allt direkt militärt bistånd av tröghet och motstånd. Länder undviker i det längsta att bli inblandade i internationella konflikter som kräver enorma resurser i form av pengar, materiel, manskap och tid. För att överbrygga denna tröghet har man bildat försvarsallianser som NATO. Ett land som står utanför en försvarsallians kommer alltid att mötas av tröghet och motstånd. Om Sverige skulle bli angripet så skulle de flesta länder fundera på olika sätt att hålla sig utanför.

Långtbortistandoktrinen fungerar således inte utan att Sverige ingår i en försvarsallians som uppväger de risker som vi utsätter oss för genom att avskaffa det nationella försvaret.

Sveriges uppdrag i Afghanistan har hittills varit att undvika strid så långt det är möjligt. Detta samtidigt som de länder som vi ska ”imponera på” är indragna i mycket bittra strider i angränsande provinser. Man måste nog vara svensk, i bemärkelsen fullkomligt naiv, för att tro att vår fega lilla pluttinsats [sic] skulle kamma hem några pluspoäng hos britter och amerikaner som oskadliggör tusentals talibaner och själva förlorar hundratals soldater.

Det är möjligt att det precis som under kalla kriget finns en hemlig uppgörelse med NATO om samarbete i händelse av en storkonflikt med Ryssland. I en förändrad värld har Sverige knappast den strategiska betydelse som vi en gång hade, så jag skulle inte satsa särskilt mycket på en sådan uppgörelse.

Faktum är att vi under kalla kriget hade åtskilliga pluspoäng hos NATO just genom vårt oerhört ambitösa nationella försvar. Det är ganska tacksamt att hjälpa den som hjälper sig själv. Sverige och dess försvar var värdefullt.

I praktiken har Sverige egentligen bara två alternativ om vi vill ha ett försvar. Antingen rustar vi upp det nationella försvaret eller så går vi med i NATO. För att få gå med i NATO skulle vi sannolikt tvingas rusta upp försvaret ändå, så vi har egenligen inga alternativ.

Vi måste rusta upp försvaret.

Hängmattan duger bara vid fint väder (SvD)

Annonser

2 Responses to Långtbortistan eller vilse i pannkakan?

 1. Chefsingenjören skriver:

  Helt rätt. De enda skillnaderna är att om vi inte går med i NATO kan vi själva välja vad vi vill rusta upp och vi binder oss inte till att följa Artikel 5.

  Alla länder har en armé. Sin egen eller någon annans.

 2. andersonchris skriver:

  Även om jag anser att NATO var attraktivare för Sverige förr så tror jag att ett medlemskap är det enda enkla sättet att lösa försvarets indentitetskris.

  Med ett medlemskap följer en klar militär riktning och vi slipper detta nedbrytande hattande där verkningslösa doktriner byts mot ännu lite mer verkningslös doktriner – till enorma kostnader.

  Tyvärr är stora delar av svenska folket negativt inställda till våra närmsta civilisationsfränder, så den som vill göra oss den välgärningen har ett styvt arbete framför sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: