Onda aningar i Afghanistan

Taliban rpg-7

Så här lätt ska det inte vara.

Svenska styrkor har återigen överfallits av afghanska banditer.

Uppgifterna om händelseförloppet är fortfarande något diffusa men i huvudsak tycks följande ha inträffat En liten svensk styrka med två fordon blev angripen med handeldvapen och raketgevär. En Galten RG32 träffades och slogs ut, dock utan att någon svensk skadades. Efter ett tag anlände svensk-finska förstärkningar med bland annat ett stridsfordon 90. Striden fortsatte och slutade med att de svenska och finska soldaterna höll platsen. Tre anfallare dödades och två sårades.

Den beskrivna händelsen innebär både goda och dåliga nyheter. Den goda nyheten är att den svenska insatsen inte längre flyr undan angrepp utan lyckas kontrollera platsen och situationen. Fattas bara eftersom FS17 tillhör de mest vältränade svenska soldaterna i modern tid med sin bakgrund i Nordic Battlegroup. Om svenskar styrkor fortsätter att visa styrka och fasthet under anfall så bör det i förlängningen få banditerna att tveka inför våra styrkor. Den historieintresserade har kanske anledning att notera att svenska och finska soldater återigen strider sida vid sida.

Den dåliga nyheten är förstås att Galten slogs ut i ett anfall med standardvapen, d.v.s. sannolikt kalashnikovs och RPG-7. Vid flera tillfällen tidigare har jag talat om Galtens sårbarhet och bristande lämplighet för Afghanistan. Att granaten inte slog in i kupén beror antagligen på en turlig träff. Att fordonet ändå blev obrukbart och fick överges visar dock att Galten inte på långa vägar är tillräckligt robust för den afghanska stridsmiljön. Man kan inte köra ut med fordon som man sedan tvingas lämna vid vägsidan.

Bortsett från stridsfordon 90 är det tveksamt om Sverige idag har fordon som lämpar sig för upptrappade strider i Afghanistan. Nästa gång kanske talibanerna hinner få in fler träffar med RP-7 eller detonerar en IED. Då finns den mycket obehagliga risken att svenskar finns bland de dödade och sårade.

Försvaret bör omedelbart lära av de övriga länderna i Isaf-styrkan som har varit utsatta för tunga angrepp under lång tid. Svaret fall har i varje fall varit att anskaffa tyngre och säkrare fordon. Försvarsmakten har nu möjligheten att göra detsamma innan någon svensk soldat stryker med.

Att fortsätta att avvakta och ”analysera” läget innebär bara att man i princip väntar tills det är försent.

Wiseman’s : SvD : SvD : SvD : SvD : SvD : DN : DN : DN

Annonser

8 Responses to Onda aningar i Afghanistan

 1. ?????? skriver:

  Afghanerna levererar en förpostfäktning för att undersöka ockupationsmaktens förmåga.Nästa drabbning då blir det allvar.Skall vi ständigt fylla på är det dags att återinföra allmän värnplikt.De vi har där nu kommer att komma hem i liksäckar under kommande år

 2. andersonchris skriver:

  Afghanerna vet redan hur man slåss, de har inte gjort annat i ett par generationer. Svenskarna är där för att få slut på stridandet och då måste man vara den starkare parten.

  Erfarenheten visar att afghaner undviker motstånd som är för svårt.

 3. Starvid skriver:

  Strf90 är rätt olämpligt. Fordonet har stort logistisk fotavtryck och höga driftskostnader, och det är tveksamt om rörligheten blir så bra med Afghanistans alla dåliga broar och vägar.

  ”Erfarenheten visar att afghaner undviker motstånd som är för svårt. ”

  Som Sovjetarmén?

 4. andersonchris skriver:

  Ditt argument är vanligt, nästan banalt.

  Visst kostar det mer att köra ett stridsfordon än en Toyota. Samtidigt så är en Toyota helt värdelös i en krigszon. Det är därför som man har stridsfordon, för att kunna lösa uppgifter i strid.

  Faktum är att Försvarsmakten nu bekräftar att det var stridsfordon 90 med sin 40 mm boforskanon och sin stora framkomlighet som var avgörande i striderna under natten till fredag.

  Svenskarnas övriga beväpning, dvs ak5 och kulspruta lär inte ha kunnat göra mycket mot talibaner som gömmer sig i nattmörkret.

  Stridsfordon 90 med sitt nattsikte och djävulska luftbrisader är varje fotsoldats värsta mardröm. Det skulle inte förvåna mig om talibanerna redan har döpt strf till den ”svenska djävulen”. De brukar ha sådana namn för effektiva stridsfordon, som de undviker.

  Mujaheddin hade stor respekt för vissa delar av den sovjetiska krigsmakten. Exempelvis undvek de till varje pris spetsnaz, som opererade med stor taktisk framgång. Afghanerna väljer alltid svaga mål och undviker starka mål. Det är därför som krigföringen ser ut som den gör idag med ett stort inslag av IEDs. Talibanerna vet nämligen att de inte klarar av regelrätta eldstrider mot brittiska och amerikanska soldater.

  Stridsfordon 90 är det enda som vi kan lita på, det kan du skriva upp.

 5. None_Of_Your_Buisness skriver:

  Att skicka strf90 gör det säkert säkrare för de svenska soldaterna, inte för att jag tror att det gör att kriget går att vinna i längden. Afganistanska stridande enheterna har väl lärt sig att anfalla den del av fiendens trupper som är svagast. Detta är smart drag om man är i en situation där man är i militärt undeläge och principielt vad vi i Sverige skulle ha gjort om Sovijet anföll.

  Så om man inte tänker åka omkring i tankliknande fordon till allt man gör får man räkna med förluster, och det kommer bli dödsfall för de alierades soldater. Afganska styrkorna har fördelen att de får nya rekryter varje gång USA bombar civila, medan de alierade måste förklara varför vi skulle skicka mer soldater. Utan värnplikt kommer nog inte det bli så många som kommer ställa upp när dödsantalet stiger.

 6. andersonchris skriver:

  Problemet i Afghanistan är att västmakterna länge var för svaga och försiktiga. Således fruktade lokalbefolkningen talibanerna mer än västmakterna. Därmed kunde talibanerna fortsätta att kontrollera det civila samhället och rekrytera motståndsmän. I många byar finns det bara kvinnor och gamlingar kvar. Resten är tvångskommenderade av talibanerna för att strida mot västmakterna. Talibanerna skär nämligen huvudet av folk i avskräckande syfte.

  Om västmakterna ökar det militära trycket och visar att talibanerna saknar framtid, så kommer civilbefolkningen att byta sida och samarbeta med väst.

  Afghanistan är ett stenålderssamhälle som består av krigarstammar. De följer sin egen logik som kort och gott består i att den starkaste alltid har rätt.

 7. Starvid skriver:

  Andersonchris,

  Nu när det verkar som att hotet mot våra soldater ökar och det finns ett utbrett missnöje mot att man har för få pansarfordon (som jag tidigare inte var medveten om), måste man förstås skicka ner den utrustning som behövs för att göra jobbet (om bara någon kan förklara vad jobbet är…).

  CV90 har förstås stora och uppenbara fördelar (och har med framgång använts också av norrmännen), men den innebär en ökad logistisk börda. Om hotet ökar är det ju dock förstås värt att ha en brandkårsstyrka med CV90, men något vanligt patrullfordon ska man inte inbilla sig att det är.

  I grunden tror jag inte att våra åsikter skiljer sig åt så mycket i det här fallet.

 8. andersonchris skriver:

  Erfarenheterna från Liberia visar att CV90 fungerar över förväntan och att farhågorna om logistik och slitage på infrastruktur är överdrivna.

  Liberia hade en väldig risig infrastruktur och jobbigare klimat än Afghanistan men ändå gick det utmärkt att åka CV90.

  Nu när talibanerna har upptäckt hur sårbar Galten är, och hur livsfarlig CV90 är, så kommer de naturligtvis att ”skjuta och kuta” om de ser en patrull med bara Galtar, men ligga lågt om de ser en CV90.

  En av de få saker som kan ge mig kalla kårar är synen av en fientlig CV90 som vrider kanonröret åt mitt håll.

  Det är ju inte för intet som CV90 är favorit i den kanadensiska upphandlingen av stridsfordon. De har ju fått erfara hur vanskligt det är med LAVs etc i Afghanistan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: