Försvaret dödar försvarsindustrin

Carl Gustav M3 MAAWS

Amerikanska specialstyrkor övar med svensk Carl Gustav

Det svenska försvaret är synonymt med banbrytande svensk krigsmateriel.

Allt från granatgeväret Carl Gustav till stridsflygplanen JAS Gripen har Sverige utvecklat vapensystem som är revolutionerande i sin enkelhet, effektivitet och prisvärdhet. Det är svenska pansarvapen, flygplan, kanoner, fartyg, ubåtar och robotar som har hållit oss trygga genom ett århundrade.

Utan dessa effektiva och billiga vapen, och den taktik som kan byggas omkring vapensystemen, är det svenska försvaret ingenting. Bara litet, pluttigt och sorgligt.

Den senaste hjärnvågen i försvaret är att inte längre stödja utvecklingen av svensk krigsmateriel utan att köpa lagervaror från utlandet. Det innebär att Sverige inte längre får tillgång till smarta lösningar för svenska behov som inte bara överlistar utan även övermannar fienden.

Det svenska stridsflygplanet Gripen är ett litet, billigt och lättskött system. Smarta lösningar och klurig taktik gör emellertid att några svenska Gripar mycket lätt får övertaget mot stormakternas stora, svindyra och sinnesjukt komplicerade flygplan.

På samma sätt är Hägglunds SEP tänkt att vara en liten, lätt och smidig lösning som säkert, smidigt och tyst transporterar soldater över stridsfältet. Trots att tekniken är mycket lovande och förmodligen har viktiga civila användningsområden så vill försvarsmakten sänka projektet och istället köpa dussinvagnen Patria AMV.

Med all den uppmärksamhet som denna schabbliga upphandling har ådragit sig så är jag säker på att det kommer att finnas tillräckligt med samlat förnuft inom försvaret för att man ska repa mod till sig och fullfölja den svenska traditionen av egenutveklade och smartare vapensystem.

SEP v Patria (hobbytyckare i skamvrån)

Heja Hägglunds!

Försvarsindustrin i gruset

Försvaret kringgick experter

Annonser

6 Responses to Försvaret dödar försvarsindustrin

 1. Rebecca skriver:

  Hej,
  jag rekomenderar dig att du skaffar dig lite mer inblick i den värld du skriver om.
  1. Svenska vapen är inte längre överlägsna. Det finns fler och fler alternativ. CG är bra, men man kan vilja ha grg:s med andra funktioner exempelvis. Då är det bättre att köpa utländska från hyllan än vänta x antal år på utveckling.
  2. Svensk försvarsintdustri är ett skämt. 20-25 miljarder om året går till industristöd åt dem av försvarets budget, dvs mer än hälften och långt mer än vad som går till förbanden.
  Dessa pengar går mer eller mindre i fickorna på utländska vapenproducenter som BAE.
  En del av denna summa går just ut på att köpa svenskt. Dvs försvaret måste köpa svenskt, fast de inte får bra saker och framför allt inte de saker de behöver. Exempelvis pågår en ständig (och dyr) leverans av Gripen som beställdes för länge sedan, trots att planen bara blir stående, eftersom försvaret inte har råd att hålla med tillräckligt med piloter och markservice.
  Således bör svenska försvarsindustrin läggas ned och pengarna satsas på annat.

 2. andersonchris skriver:

  ”Överlägsna” är fel ord om det används i absolut mening. Däremot är svenska vapen oftast relativt enkla, billiga och effektiva.

  Tror du exempelvis att USA:s försvarsmakt använder svenska granatgevär och pansarskott för att de är dåliga? Det sker en kontinuerlig utveckling av ammunitionen med allt högre verkan och fler användningsområden. (Att Sverige inte köper denna moderna ammunition är en annan fråga.)

  USA:s flotta hyrde under en lång period den svenska ubåten HMS Gotland, med svensk besättning, för att på plats i stilla havet utveckla sin teknik för ubåtsjakt. Det visade sig nämligen att den svenska Gotlandsklassen var den enda ubåten i världen som kunde operera i USA:s mest hårdbevakade zoner utan upptäckt.

  Alla länder stödjer sin inhemska försvarsindustri, annars är det ekonomiskt omöjligt att utveckla nya vapensystem. Många av dagens nya vapensystem är mycket dyra och kräver stora resurser för underhåll. Det passar bra för stora och rika nationer, som USA, men det är uruselt för små länder med fattigt försvar, som Sverige.

  Dessutom är det ofta de enkla produkterna som fungerar bäst i skarpa lägen. Till exempel använde amerikanska specialstyrkor svenska k-pistar i Vietnam eftersom de mer komplicerade amerikanska vapnen fick eldavbrott i geggan, medan k-pisten alltid fungerade. Dessutom upptäckte man att de långsamma och tunga svenska kulorna gick rakare i vegetationen än de lätta och snabba amerikanska kulorna, som studsade i lövverken.

  Ditt dissande av Gripen, stridsflygplanet med världen bästa pris/prestanda och en ständig favorit i Jane’s, antyder väl att du inte är särskilt insatt i frågan, heller? Gripen flyger dessutom och är fullt stridsduglig sedan många år, till skillnad mot de fransk- och finskbyggda (Patria) helikoptrar (NH90) som försvaret köpte för sju år sedan och som inte kommer att fungera förrän om åtta till elva år.

  Svensk försvarsindustri är inte ett skämt, tvärtom används dess produkter världen över. Om detta är moraliskt riktigt är en annan fråga, och det är väl egentligen från den vinkeln som du kommer?

 3. Erik skriver:

  Rebecca tycker att du är lite fel ute nu vill ge sken av att stora summor av försvarets pengar går till SEP. Försvaret satsade en miljard. Sen hoppade dom av och BAE satsade ca 6-800 miljoner på at göra SEP klar.
  Dessutom Staten har ALLTID fått tillbaka sina satsade pengar från Hägglunds med råge (CV90 och Bandvagnar). Du måste mena andra företag.

  Vad tycker du om att FMV först sparkar de externa experterna när dom anser att SEP är bäst?

  Vad tycker du när dom interna experterna tycker samma sak (så sent som i januari) ?

  Vad tycker du om kommentaren?
  Citat från ekot.
  ”Konsekvenserna av Leif Nylanders ifrågasättande blev att de främsta experter inte fått vara med och utvärdera vilket militärfordon som är bäst. Att Leif Nylander fått påverka FMV:s offentliga upphandling är anmärkningsvärt. Det säger Malena Britz, forskare på Försvarshögskolan”

  FMV erkänner att man har ändrat kraven på svängradie (till AMV fördel) under pågående upphandling. Tror nog att det var så att när man har kopplat bort och kört över alla tekniker så missade ”politikerna” den dåliga svängradien på AMVn.
  Men FMV skyller på att det var ett skrivfel, 16 m istället för 24m det blev nog fel på alla siffror där.
  Tror du att det var ett skrivfel?

  Jag tycker det stinker.

 4. Wiseman skriver:

  SEP och dess framdrivning kommer vara lika revolutionerande för framkomligheten på slagfältet som de gamla bandvagnar var på sin tid.

  Rebecca: Du citerar helt felaktiga siffror och jag betvivlar därför att du någon ens ögnat Försvarsmaktens årsredovisning…

 5. andersonchris skriver:

  Fint besök 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: