Ubåtstvivlare i sagoland

ussr-sub
I Dagens Nyheter skriver tidiningens tidigare politiske chefredaktör, Svante Nycander, en självutnämnd ”ubåtstvivlare”, att försvaret medvetet skulle ha vilselett regeringen om ubåtskränkningarnas ursprung.

Enligt Nycander fanns det tydliga indikationer på kränkningar av västtyska ubåtar, som dock hemlighölls för politikerna. Istället ska militären ha förvrängt blåst upp vaga tecken på sovjetiska kränkningar till säkerställda fakta.

Artikeln visar tyvärr på en skriande naivitet (?) om det kalla krigets realiteter. Verkligheten i Östersjön var att ”alla kränkte alla”. Skillnaden var dock att Sverige och NATO i praktiken stod på samma sida, mot Sovjetunionen. Västubåtar utgjorde således inget hot i svenska vatten.

Sverige utvecklade under perioden några av världens mest avancerade smygande ubåtar. Den mest svårupptäckta ubåten i världen är fortfarande svensk, Gotlandsklassen. Syftet var klart, att ta sig så nära sovjetiska fartyg och kuster, som möjligt för att i fredstid kunna lyssna och i krigstid kunna anfalla. Den som tror att svenska ubåtar alltid stannade vid den sovjetiska gränsen är nog tyvärr inte lämpad för debatt i försvarsfrågor.

Minnet av kalla kriget bleknar fort men vi får inte glömma att det faktiskt var ett verkligt krig där öst och väst dagligen mätte sin styrka mot varandra. Att mänskligheten klarade sig igenom det kalla kriget utan att någon tryckte på knappen får anses vara släktets största bedrift hittills.

Ubåtstvivlarnas tjat är därmed inte bara verklighetsfrämmande utan helt överflödigt.

”Militären vilseledde regeringen om ubåtar” (DN)

Annonser

2 Responses to Ubåtstvivlare i sagoland

 1. W skriver:

  Jag ser inte hur något av det du skriver säger emot artikeln, eller på något sätt är en relevant kritik av artikeln?

 2. andersonchris skriver:

  Faktum är att det fanns både sovjetiska ubåtar och västubåtar i svenska vatten emellanåt, lika väl som det fanns svenska ubåtar i sovjetiska vatten. Det var en del av kalla krigets realitet.

  Dock var det Sovjet som var vår fiende och därför var det de sovjetiska ubåtarna som var problemet.

  Att en politisk redaktör inte vill kännas vid detta är allvarligt. Antingen saknade redaktören kontakter som kunde tala om för honom hur det låg till, vilket vore allvarligt. Eller så kände han till sanningen men valde medvetet att blunda för sovjetiska kränkningar och istället angripa våra allierade.

  I så fall är det MYCKET allvarligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: