Militärt vägval för Sverige?

cv90

Amerikanska och brittiska styrkor har inlett en militär offensiv i Helmandprovinsen i södra Afghanistan.

Helmand är det område i Afghanistan där striderna med talibaner har varit hårdast under längst tid. Även om väst ofta segrar på taktisk nivå så har talibanerna strategiskt sett kunnat bita sig fast i regionen och behålla sitt skrämselinflytande över lokalbefolkningen.

Syftet med offensiven är att en gång för alla bryta talibanernas inflytande i södra Afghanistan. Talibanernas strategi innebär att man flyttar runt så att man lämnar områden där västmakten är för stark och flyttar till ett område som de inte kontrollerar.

Hittills har dessa strömmar gått främst till och från Pakistan. Nu har emellertid både USA och Pakistan ökat det militära trycket mot talibanerna i Pakistan, vilket gör det mindre attraktivt för talibanerna att fly dit.

Då återstår egentligen bara norra Afghanistan, som en militärt svag punkt, där bland andra Sverige svarar för den militära säkerheten i ett stort område. Det innebär att vår svenska insats nu löper risken att ställas inför talibaner, eller andra väpnade grupper, som drar sig undan offensiven i söder.

En sådan händelseutveckling skulle innebära strider på en helt ny nivå för den svenska insatsen, som hittills gjort allt för att undvika strid. Den svenska insatsen försöker nämligen tjäna tre herrar samtidigt. För det första vill man visa att (1) Sverige ställer upp militärt för NATO, och att vi därför förtjänar skydd om vi skulle råka illa ut själva. För det andra vill man (2) försäkra den svenska opinionen om att svenska soldater inte dödar eller dödas utomlands. För det tredje vill man (3) undvika att Sverige hamnar på islamisternas listor över terrormål.

Hittills har man tjänat den andra och tredje herren ganska framgångsrikt men om upprorsmakarna rör sig norrrut i Afghanistan kommer Sveriges militära engagemang att sättas på prov. Den mest sannolika utgången är att svenska politiker väljer att spela för hemmaopinionen och drar sig undan talibanerna.

Afghanistan har medfört militär mognad för många europeiska länder som plötsligt har befunnit sig indragna omfattande stridshandlingar för första gången sedan andra världskriget. Sverige har hittills inte valt den vägen.

Den svenska regering är nog inte född, som ger order om en offensiv mot religiösa krigare i tredje världen.

SvD : SvD : SvD : DN : DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: