Heja Hägglunds!

SEP1

Det är bra gjort av Hägglunds att överklaga FMVs rekommendationsbeslut att köpa finska Patria AMV istället för svenska SEP.

SEP är en modernare och flexiblare vagn, även om Patria har sina fördelar som duglig off-the-shelf-produkt.

Svensk försvarsmateriel är nästan alltid bättre och billigare för Sverige eftersom vi har en lång tradition av att utveckla funktionsdugliga produkter till lågt pris. Det är därför som många av dem har lyckats även på den internationella marknaden.

När produkterna utvecklas och produceras i Sverige blir det dessutom ännu billigare genom den sysselsättning och de skatteintäkter som genereras.

Man måste tillägga att Hägglunds absolut inte ligger i hasorna på Patria. Tvärtom är det Hägglunds som är det ledande bolaget med sitt stridsfordon CV90, som sålts till många länder, inklusive Finland.

Det svenska valet av Patria är bara ett uttryck för en fortsatt iver att spara på försvaret på kort sikt så att kostnaderna blir större på lång sikt.

Försvarsindustrin i gruset

SvD : SvD : SvD : Allehanda

Annonser

8 Responses to Heja Hägglunds!

 1. Fredrik skriver:

  Kan inget annat än hålla med dig. Ganska dåligt agerande av FMV. Visserligen verkar det som inte ska ha något försvar, men så länge vi har något som liknar ett försvar är det bra om vi köper svenskt.

 2. Rythm skriver:

  Din analys andas missriktad nationalism dessvärre. SEP är fortfarande på prototyp-stadiet och just avsaknaden av en internationell partner för att minska utvecklingskostnaderna och riskerna, var ju ett krav från FMV. SEP gick dock inte hem i NATO-stugorna. Och bara för att det är svenskt, betyder det inte per automatik att det är bra. Patrias alternativ är billigare, och en klart godkänd produkt utan risktagande. Ett smart val kan man tycka som skattebetalare.

 3. andersonchris skriver:

  Inte alls.

  Tanken att utländska intressen i förväg ska bekosta utvecklingskostnaderna för svenska vapen är befängd. Det funkar inte för Gripen NG och det funkat inte för SEP.

  Det svenska stödet till Hägglunds gav oss CV90, som utan tvekan är det bästa stridsfordonet i sitt slag.

  Utvecklingskostnaderna för bra produkter inhämtar man i efterhand, när man har en produkt som säljer.

  SEP är ett välgenomtänkt och välfungerande projekt som utan tvekan skulle bli ännu en guldklimp för Hägglunds om de fick en order som gör det möjligt att gå i produktion.

  Internationella vapenköp handlar alltid om storpolitik, sysselsättning och mutor. Det är därför som det svenska försvaret alltid har fått mest valuta för sina inhemska vapenköp.

 4. Henrik skriver:

  Hägglunds är inte svenskt, det är ett dotterbolag till BAE Systems, världens tredje största försvarsföretag, som är börsnoterat i London och till över hälften brittiskt ägt.

  Även om Hägglunds varit svenskägt hade det varit fel att stötta Örnsköldsviksföretaget genom att köpa dyrt och dåligt. Staten och dess bolag är inte till för att subventionera företag. Varken BAE Systems, Volvo PV, Saab eller Ikea.

  Varför skall en debatt föras kring ett projekt som är dött sedan 3år tillbaka ref. Britternas FRES projekt och Hägglunds BAE misslyckande.
  Högmod går före fall och det stämmer väldigt väl på Hägglunds ledning som vid flertal tillfällen utryckt en överdriven tro på sin egen produkt och att få sälja till svensk försvarsmakt.

 5. andersonchris skriver:

  Hägglunds är ett bolag beläget i Sverige med svenska anställda. Det är svenska ingenjörer och tekniker som arbetar med utveckling och tillverkning och således blir det ett dråpslag mot svensk industri om de försvinner.

  Varslen på 300 – 400 anställda motsvarar 30 – 40 procent av personalstyrkan på Hägglunds.

  Med Hägglunds goda internationella rykte kommer många säkert att kunna skaffa jobb utomlands, om de vill, men vad tjänar landet på det? Snarare tvärtom.

  Dessutom handlar vapenaffärer ofta om att gynna olika särintressen, framför allt nationella särintressen. Alla länder med en inhemsk vapenindustri gynnar sina egna företag framför andra. Det är nödvändigt. Eftersom utvecklingskostnaderna för krigsmateriel är så stora så krävs statliga subventioner för utvecklingen.

  Såvitt jag kan bedöma är det bara Sverige som resonerar enligt en strikt marknadsmässig modell vid försvarsinköp. Resultatet blir tyvärr att vår egen, förträffliga, försvarsindustri missgynnas till förmån för utländska bolag som hålls under vingarna av utländska stater.

  Patria är ju ett statligt finskt bolag, som exempel.

 6. Per Ring skriver:

  När Norge inte köpte Jas var det ett himla liv. Men att Sverige inte köper svenska stridsvagnar är OK…

 7. andersonchris skriver:

  Per, det är en mycket bra kommentar.

  FMV sänker ju Hägglunds på samma sätt som Norge sänkte SAAB Gripen.

  Internationellt utgår man från att alla länder gynnar sin inhemska försvarsindustri. Att FMV väljer finska pansarbilar framför svenska ses således som en ofantlig misstroendeförklaring för Hägglunds.

  Så är ju inte fallet eftersom Hägglunds, som sagt, är tillverkaren med mer avancerade produkter.

 8. Erik skriver:

  Till Henrik

  Skumma urvals metoder FMV använder
  Citat från Ekot:

  ” Experter vid Försvarets materielverk (FMV) fann att bara ett militärfordon klarade försvarets krav vid upphandlingen. Men experterna plockades bort och FMV valde fordon från ett annat företag.”

  ”Efter att experterna plockats bort gjorde annan personal vid FMV en utvärdering av de anbud som kommit in. Så sent som i januari kom även de fram till att Hägglunds var bäst. Trots det beslutade FMV i juni att välja fordon från Patria.”

  ”Konsekvenserna av Leif Nylanders ifrågasättande blev att de främsta experter inte fått vara med och utvärdera vilket militärfordon som är bäst. Att Leif Nylander fått påverka FMV:s offentliga upphandling är anmärkningsvärt. Det säger Malena Britz, forskare på Försvarshögskolan”

  SEP ger ett väsentligt bättre minskydd (enligt FMV)¨
  SEP har en väsentligt bättre manöver förmåga
  SEP kan köra vidare i skydd efter en minsprängning
  Osv
  I vilken vagn vill du sitta i när minan sprängs…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: