Bo Rabalderson


Den senaste teorin om gåtan Bo Balderson är att mannen bakom pseudonymen skulle ha varit visdiktaren Olle Adolphsson.

statsrådetTeorin framförs av frilansskribenten Magnus Sjöstedt, som tyvärr verkar ha gjort bort sig ordentligt. Det enda faktum som presenteras som stöd för teorin är att Baldersons böcker nämner adresser som Adolphsson har bott i närheten av (!)

Även om jag naturligtvis har respekt för Olle Adolphssons konstnärliga gärning kan jag inte se någon som helst koppling till politiska deckare. Det sägs ju ofta att Bo Baldersson måste ha varit en insider i departementsvärlden för att kunna skriva sina böcker.

Bo Balderssons förläggare uppger även att författarens riktiga identitet kommer att avslöjas vid dennes död, vilket ännu inte har skett. Olle Adolphsson är ju som bekant död sedan fem år.

Man säger ju ofta att extraordinära påståenden kräver extraordinära bevis. Eftersom det totalt saknas bevis för att Olle Adolphsson skulle vara Bo Baldersson så får teorin helt avfärdas som ett av de sämre försöken att knäcka gåtan.

Om man får vara lite cynisk så är väl de återkommande avslöjandena om Bo Baldersons rätta identitet ett bra sätt att öka intresset för böckerna. Det passar ju bra nu i semestertider när svensken läser som mest.

SvD : SvD : SvD : SvD : DN

P.S. För egen del tycker jag att Jan Mårtensson verkar vara en trolig kandidat till en välmeriterad och spirituell man som på grund av sin plats i statsstyret tvingas använda pseudomym när han karikerar det politiska livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: