Försvarsindustrin i gruset

Efter att Sverige beslutat att köpa finska hjulgående pansarfordon från Patria tvingas nu Hägglunds att varsla 400 personer i Örnsköldsvik.

Hägglunds erbjöd sitt fordon SEP som ett alternativ till Patria men försvarets materielverk tyckte att det finska erbjudandet var bättre. Därmed tappar vi nu både jobb och kunnande i ett av världens bästa företag i sin bransch. Hägglunds tillverkar nämligen redan stridsfordon 90 (CV90) som utan tvekan är det slagkraftigaste stridsfordonet i sitt slag, använt av många länder däribland Finland.

Hägglunds SEP är en ny typ av fordon som hade kunnat bli en ny marknadsledare. Bland annat visade sig SEP med sitt aktiva pansar klara av flera direktträffar av det ryska pansarbrytande vapnet RPG-7. Vapnet finns i stora mängder i världens oroshärdar och ställer till mycket problem, särskilt för pansrade fordon i mellanklassen.

En Patria i grundutförande klarar inte träffar av RPG-7 på samma sätt. Tvärtom kan det slutna fordonet förvandlas till en dödsfälla vid en olycklig träff. Patrian kräver tilläggspansar från Israel för att bli hyfsat säker, vilket bland annat Polen har investerat i. Såvitt jag har hört ingår det inte i den svenska affären.

SEP är dessutom ett mer modernt, avancerat och flexibelt system; nästa generation jämfört med Patria. Inget ont om den finska vagnen, som är en internationell succé på ett liknande sätt som CV90, men det är idiotiskt att missgynna vår inhemska industri.

Sammanfattningsvis så offrar man svensk industri, svensk spetskompetens och riskerar svenska soldaters liv; för att spara lite pengar.

SvD DN : Allehanda : Ny Teknik : Aftonbladet : Sveriges Radio

Annonser

One Response to Försvarsindustrin i gruset

  1. […] vara den bästa bepansrade terrängvagnen för det svenska försvaret, precis som jag hävdade i min första kommentar om FMVs beslut att rekommendera Patrias […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: