Landslaget måste rensas

lagerbäck

Det bästa för svensk landslagsfotboll vore att missa VM i Sydafrika 2010.

Först då skulle det stå klart för alla inblandade att det är nödvändigt att rensa bort både Lars Lagerbäck och hans s.k.filosofi om fotboll.

Lagerbäcks metod är, och har alltid varit, att begrava all talang och allt spel i en dödgrävartaktik som syftar till att sabotera allt vad fotboll heter. Sedan väntar man ut eventuella misstag från motståndaren.

Dödgrävartaktiken är specialkonstruerad för långa kvalserier där det alltid finns en statistisk chans att viktiga rivaler om slutspelsplatsen bombar i någon enstaka match och lämnar en lucka i tabellen. I korta slutspelsserier och utslagsmatcher fungerar taktiken inte alls eftersom det då gäller att äga spelet i varje match. Något sådant har Lagerbäck aldrig tänkt på ens i sina vildaste fantasier (som inte kan vara särskilt vilda eller fantasifulla).

Det tragiska är naturligtvis att Lagerbäcks taktik inte bara dödade fotbollen utan även vårt hittills bästa landslag. Under några år efter millennieskiftet hade vi många spelare av god internationell klass som inte fick komma till sin rätt. Jag vet inte vad SvFF använder sina sponsors- och prispengar till. Något trevligt får man förmoda. Klart är emellertid att de borde ha använt pengarna till att anlita en internationell förbundskapten som behärskade mer än ett taktiskt system och som kunde utnyttja potentialen hos våra dåvarande stjärnspelare.

Den taktiska utvecklingen går mycket fort och de bollskickliga lagen är idag mer taktiskt avancerade än lingonlagen. De ledande nationerna klarar av att ställa om mellan olika spelsystem som är specialanpassade efter motståndaren. Lagerbäck fortsätter däremot att harva med ett och samma spelsystem, som genomskådades av alla redan för fem år sedan.

Således är det livsavgörande för svensk landslagsfotboll att inte bara bryta med Lagerbäck utan med hela lagerbäckfilosofin. Därmed måste alla som har medverkat under Lagerbäckeran rensas bort.

Det är särskilt oförlåtligt av Lagerbäck och spelarna att inte inse betydelsen av att förlora en hemmamatch mot Danmark på Sveriges egen nationaldag. Något sådant borde vara otänkbart för varje landslagsman. Att det ändå sker visar att landslaget är totalt bankrutt på förmåga, idéer och glöd.

SvD : SvD : SvD : SvD : DN : DN

One Response to Landslaget måste rensas

  1. MoonBoy skriver:

    Jag kunde inte instämma mer! Bra inlägg (no pun, som man brukar säga).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: