Folket har talat

valurna

Folket har talat i Europaparlamentsvalet 2009 och här är några poänger.

Piratpartiets framgångar visar att demokratin fungerar och att de etablerade partierna inte har råd att ignorera frågor som engagerar stora samhällsgrupper. Till skillnad mot Junilistan har Piratpartiet en dagordning som är relevant även för det svenska riksdagsvalet. Det innebär att framför allt regeringspartierna måste tänka om i sin internetpolitik till nästa val eller riskera att få en ny ”vilde” mellan blocken i riksdagen.

Eftersom piratpartiet och miljöpartiet har störst stöd bland väljare under 30 år kan man också anta att det politiska landskapet och samhället kommer att förändras under det kommande decenniet.

Att oppositionen får färre röster än regeringspartierna är anmärkningsvärt i en krissituation då många väljare i vanliga fall brukar lasta regeringspartierna för rådande svårigheter. Förmodligen beror det på svaga partiledarinsatser. Oppositionspartiet med de mest uppskattade partiledarna, Miljöpartiet, har ju ökat sin andel av rösterna.

Sammantaget visar valresultatet att partier som vågar förändras och tänka nytt vinner framgång. Hit hör framför allt Miljöpartiet, Folkpartiet och Piratpartiet men även Feministiskt initiativ, som nästan nådde ett mandat.

Partier som håller fast vid det gamla står däremot still eller tappar väljare. Hit hör Socialdemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet, Centern och Kristdemokraterna.

Signalen är tydlig. Väljargrupperna rör på sig och de vill att partierna ska hänga med.

SvD : SvD : DN : DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: