Fantasier om försvunnet plan

air-france

Det förvånar mig att folk har så vilda fantasier om vad som kan ha drabbat det ”försvunna” Air France-planet.

På bloggar världen över kan man läsa verklighetsfrämmande teorier om att planet och passagerare kommer att återfinnas välbehållna. Hallå?! Var då och hur då?!

Det är ju helt uppenbart att planet drabbades av ett katastrofalt haveri på marschhöjd, annars hade piloterna haft gott om tid att sända ut ett nödrop innan de slog i vattnet.

Det är väl rätt tydligt att film och TV med med idel dramatiserade lyckliga slut har haft en fördummande effekt på folks verklighetsuppfattning.

Folk föredrar tydligen att leva i sina egna fantasivärldar.

SvD : DN : SvD

Annonser

7 Responses to Fantasier om försvunnet plan

 1. Olof skriver:

  Fantastisk bild!!

  Är det du som har tagit den?

 2. andersonchris skriver:

  Nej, det är någons privata semesterbild som jag hittade genom Google. Jag tyckte dock att den illustrerade folks fantasier om planet.

 3. Per Eriksson skriver:

  Bilden är troligen från en landning på St:Maartens, Juliana airport. Holländsk ö i västindien. Finns en del roliga filmer på youtube att titta på också. Sök på St.Maartens.

 4. Rob skriver:

  När du skriver att folk tydligen föredrar att leva i sina egna fantasivärldar har du missat du en viktig detalj; den här välden är en rätt vidrig plats i många avseenden.
  Människor upplever omänskliga saker varje dag. Det bryter ner dem. Löpsedlarna gapar om undergång. Familjer slits itu när någon älskad familjemedlem aldrig mer kommer hem. osv. osv …

  Men vi andra då? Vad gör vi som står vid sidan om och tittar på? Vad gör vi som inte har någon bekant eller ens någon kompis bekant som försvunnit?

  Jag har två idéer:
  1. Vi är avtrubbade av allt våld man ser och kan av den anledningen inte ta in mer elände av världen. Vi får nerver av stål som inte känner något för någon. Vi saknar empati – då kan man kläcka ut sig kommentarer som ovan.

  2. Vi ansluter oss till de drabbade – inte medlidande. De har de inget behov av. Istället kapitulerar vi och för att psyket ska kunna hantera påfrestningarna kliver vi in i sagovärlden som är den plats vi själva skapat. Det är en plats där vi är dem som ställer villkoren. Att fly in i den sagovärlden skulle jag kalla för ett sundhetstecken – det betyder att man innerst inne redan förstått den fasa de andra genomlider. Låt var och en stanna i sin fantasivärld tills de själva är redo att kliva ut i ‘den riktiga’ världen igen. Ta inte ifrån dem det.

 5. peter skriver:

  Det är själva airbus-planet med sina fallerande
  datorer som förorsakat kraschen.
  Airbus typen har ju haft många oförklarliga olyckor.
  Själva datorn(djävulsk)
  Jag skulle aldrig sätta mig i ett airbusplan,

 6. Kristian Grönqvist skriver:

  Intressant… Tror Du folk har sett för mycket Lost.

  Till Peter. Flygplan är 10 000 ggr säkrare än motorcycklar utan datorer, men med den ofelbara mänskliga hjärnan bakom styret…

 7. andersonchris skriver:

  Jo, så var det nog. Nu är det överspelat eftersom man hittat vraket och offren men under någon vecka hördes en massa röster om att man skulle hitta passagerarna välbehållna på en ö, till exempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: