Svenskt dagis i Adenviken

dagis

Nog kände jag att den inledande svenska handlingskraften i Adenviken var för bra för att vara sann.

Efter att ha gripit sju pirater har man inte lyckats skicka dem vidare. De sitter fortfarande och ugglar på ett svenskt korvettdäck efter drygt en vecka. Detta innebär att korvetten inte kan utföra sitt uppdrag eftersom det finns risk för att fångarna kan skadas (eller bli blöta) under en insats.

Innan den svenska insatsen började gripa folk borde de naturligtvis ha sett till att det fanns en arrest i land där de snabbt kunde lämna av fångarna. Om det saknas praktisk möjlighet att föra fångarna vidare får de väl sätta dem i land för att själva kunna fortsätta sitt uppdrag.

Att hålla människor fångna på obestämd tid utan rättslig prövning är naturligtvis inte förenligt med grundläggande rättsprinciper.

De svenska befälen skyller på att EU-kommandot inte har visat intresse för att ordna vidaretransport av fångarna. Det må vara sant och innebär i så fall en glasklar signal till insatsen att inte gripa några pirater.  Då blir allt så krångligt, nämligen. Det innebär i sin tur att insatsen enbart går ut på att jaga bort pirater. Därmed upprätthåller man status quo där piraterna försöker kapa fartyg, och om de blir upptäckta så åker de bara hem och försöker igen en annan dag.

Den svenska insatsen kostar närmare 300 miljoner kronor och resultatet hittills är alltså att man använder två moderna krigsfartyg som dagis för sju fattiga afrikanska båtfarare.

Fångna piraterna kvar på svenska fartyg (SvD)

Annonser

14 Responses to Svenskt dagis i Adenviken

 1. Sten Sture skriver:

  Ja,bilden i Svenskan är helt absurd. Där sitter dessa sjörövare och dricker saft, och har förstås flytväst på sig! Och befälet talar om att man skall skydda dem mot vattenstänk! Arma land!

 2. Gotiska Klubben skriver:

  Det bästa vore kanske om piraterna sökte medborgarskap i Sverige.

 3. Anonym skriver:

  Det slutar nog med att vi får hit dom inklusive något femtiotal anhöriga per pirat, sen går ryktet snabbt därnere om snabbfilen till Det Förlovade Landet och pirataktiviteten tusenfaldigas.

  Vi behöver nya politiker.

 4. andersonchris skriver:

  Det skulle förvåna mig om det blev svensk asyl för misstänkta pirater.

  Men å andra sidan låter det tillräckligt korkat för att faktiskt kunna hända.

 5. Anonym skriver:

  Never underestimate the aggregated idioty of swedish governments, åker dom runt tillräckligt länge på den där båten så kommer sannolikt någon altruistiskt sinnad politiker att lösa problemet åt oss.

 6. Kurt skriver:

  USA har ju lärt sig det där nu, och skjuter ihjäl de fattiga fiskarna, i stället för att krångla med att ta fångar. Då slipper de all dyrbar hantering. Men eftersom Sverige har ratificerat den internationella domstolen i Haag, så är det väl risk att de svenska militärerna hamnar där, om de beter sig som sina amerikanska förbilder.

 7. andersonchris skriver:

  @ Anonym — Altruism är iofs inget fel. Men den svenska insatsens uppdrag är att freda fartygstrafiken i området. Det målet uppnådde de genom att avstyra attacken på det grekiska fraktfartyget.

  Att sedan hålla piraterna fångna i elva dagar betraktar jag som en praktmiss av den militära befälhavaren, som uppenbarligen inte kan skilja mellan stort och smått.

  Sätt busarna i land, helt enkelt, och sluta tramsa för §*&¤@!

  @ Kurt — Den amerikanska insatsen var annorlunda eftersom det rörde sig om en gisslansituation med en amerikansk medborgare. Den pirat som gav upp blev inte heller skjuten utan greps av amerikanerna. Jag utgår ifrån att svenskarna skulle agera likadant om de ställs inför en gisslansituation.

 8. ad923 skriver:

  Är verkligen dessa flytvästar godkända för sitt ändamål, den längst till höger sitter oroväckande snett. Denna behandling måste leda till asyl av humanitära skäl, minst!!!!!

  svenska piratflyktingkommitte’n

 9. Lasse skriver:

  Ge HMS Malmö till piraterna det blir billigast för Sverige.

 10. Gotiska Klubben skriver:

  Headhunting på riksnivå!

 11. Lakedaemon skriver:

  Förr i tiden kölhalade man pirater, men tiderna har förändrats. Nu ånjuter de svensk gästfrihet i form av hallonsaft i kabyssen efter att först ha attackerat ett grekiskflaggat skepp. Om de hade lyckats med denna attack / kapning så hade de knappast behandlat besättningen på det grekiska skeppet som de själv blir behandlade. Nej, då hade det varit tal om svältransoner, skenavrättningar etc, vilket stått att läsa om i tidningarna vid tidigare somali-pirat-kapningar. Tror de svenska militärerna verkligen att deras aktion i Adenviken har avsedd verkan när så nyheterna om saft/bullar kalas når Somalias resterande piratpack? Nej, effekten blir ju för bövelen den motsatta då buset inser att dekan leva rövare utan motreaktion, vilket vi ju kan skåda hemma i Sverige var och varannan dag.
  Sverige och svenskarna måste vara det mest blåögda folk som finns, i dubbel bemärkelse…
  Idioter!

 12. olles skriver:

  HA HA HA HA Sverige i ett nötskal uuuuuuhhhh……
  Det slutar säkert med att de får asyl och hamnar i Bergsjön.

  Sverige är ett skämt

 13. haringenmail skriver:

  De har flytvästar av en orsak, för att inte sjunka när de simmar iland.

 14. Anders skriver:

  Alla kommentarer har gått ut en och samma sak, blåögda och taffliga Sverige. Det kan nog stämma. Om nu HMS Trossö inte kan segla så kan hon väl fungera som arrest? Kanske är det Tomhylsan som har get order om nuvarande behandling. Ingripandet var väl för handlingskraftigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: