Kalif istället för kalifen

Serietidningsälskare känner till Iznogoud, storvesiren som vill vara kalif istället för kalifen.

Att detta inte är en god idé visas av den brittiske premiärministern Gordon Browns öde. Det är nämligen ingen hemlighet att finansinistern Gordon Brown alltid ville vara premiärminister istället för Tony Blair.

iznogoudGordon Brown, som förlorade den första matchen om partiledarskapet till Blair, tog motvilligt posten som finansminister och gnagde i det tysta sina tänder i avvaktan på att Blair skulle infria sitt löfte att avgå och låta Brown ta över.

Tony Blair lyckades förvandla brittiska Labour från ett mossigt vänsterparti, som inte ansågs valbart av en majoritet britter, till en effektiv regeringsmaskin. Blairs fläckade eftermäle beror egentligen endast på att han ställde upp på Bushs lögnaktigt underbyggda invasion av Irak.

Brown blev en katastrof som premiärminister. På kort tid har han raserat New Labour och förpassat partiet till den skamfyllda tredjeplatsen i brittisk politik, efter Liberaldemokraterna, som inte haft något att säga till om sedan 1800-talet.

Det är naturligtvis fullkomligt uteslutet att Brown kommer att vinna nästa val, eller avgå frivilligt. Partiet befinner sig således i ungefär samma situation som ett eller annat svenskt parti, som befinner sig i kraftig kräftgång men inte kan förmås att byta ut icke-fungerande partiledare.

Frestelsen att vara kalif är ack så stark – även om chansen är obefintlig.

Brutalt val för Brown (SvD)
Brutalt val för Brown (DN)

Annonser

5 Responses to Kalif istället för kalifen

 1. Arthur skriver:

  Den brittiska opinionen är cirka en tredjedel konservativ, en fjärdedel labour och en fjärdedel liberal. I detta val utfaller valkretsgränserna till labours nackdel medan de i det kommande parlamentsvalet utfaller till deras fördel. Översätter man dagens siffror till ett parlamentsval får man en svag konservativ majoritet. Det som gör utvecklingen spännande är om huvudspelet i Storbrittannien skall fortsätta stå mellan Labour och de konservativa eller om spelet återgår till att stå mellan de liberala och de konservativa som under rikets glansdagar. Labours starka fäste är skottland där konservativt sinnade ofta röstar skottnationellt medan dessa val bara omfattande England.

  Vi kan komma ihåg att 1993 tog de konservativa bara tre councils. I år tog Labour inga alls. Det går inte att ta nästa val för givet.

 2. andersonchris skriver:

  Med all dynga som dumpas på Gordon Brown nu, både inifrån partiet och från folket och oppositionen, är det fullkomligt uteslutet att han kan leda partiet till en valvinst.

  Läs exempelvis vad den avhoppade ministern Caroline Flint skriver om Brown i ett öppet uppsägningsbrev.

  Den brittiska opinionen är betydligt mer rörlig nu än den var tidigare, liksom i de flesta länder. Det är egentligen helt otroligt att Labour har förpassats till tredjeplatsen efter en skandal som berörde politiker från alla partier.

  Brown ligger betydligt sämre till än Persson gjorde i det svenska valet 2006, då han var tämligen ute.

 3. Arthur skriver:

  Du har rätt i att det verkar osannolikt att Brown skall kunna regera efter nästa val. Han sitter dessutom rätt osäkert fram till dess; alla vill se yxan sitta i huvudet på honom men hittills har ingen vågat hålla i skaftet. Det verkar också för sent för att en efterträdare skall kunna leda sitt parti till majoritet.

  Vad som inte är säkert är att det blir ren konservativ majoritet i underhuset. De kan få ett underhus utan klar majoritet. Liberaler och skottnationalister finns med i leken.

 4. andersonchris skriver:

  Medvinden för David Cameron kommer med all sannolikhet att räcka till Downing Street.

  Det brittiska valsystemet är ju konstruerat för att förstärka mandatet för det största partiet så det vore mycket oväntat med en brittisk koalitionsregering.

 5. Arthur skriver:

  Vi får se om ett år – eller kanske tidigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: