Obamas utrikespolitik haltar

HillaryBigStick

Speak softly and carry a big stick var Theodore Roosevelts motto för den amerikanska utrikespolitiken.

Idéen är inte alls dum eftersom diplomatisk framgång förutsätter en bakomliggande styrka. Om man saknar förmåga eller vilja att sätta kraft bakom orden är det ingen som lyssnar särskilt noga.

Obama inledde sin ämbetsperiod mer ambitiöst och handlingskraftigt än många hade vågat hoppas. Däremot börjar det märkas en svacka i utrikespolitiken.

Obama står inför fem enorma utrikespolitiska utmaningar, rangordnade i prioritetsordning, nämligen att:

(1) hindra Irans kärnvapenframställning

(2) hindra Nordkoreas kärnvapenframställning

(3) trappa upp Afghanistankriget (och hantera Pakistan)

(4) avsluta Irakkriget

(5) mäkla fred i mellanöstern

Utmaningarna är sammanflätade på flera ställen. Exempelvis går det inte att få fred i mellanöstern så länge som Iran medvetet destabiliserar regionen. Det blir också svårt att sätta press på Nordkorea utan att ha tillgång till den amerikanska militärapparaten, som till stora delar är uppbunden i Irak och Afghanistan.

Obama har inlett sin utrikespolitiska gärning med att tala lent, och det ska han ha en stor eloge för. Den stora käppen, eller snarare påken, har han ännu inte plockat fram. Parterna i de fem konflikterna är så luttrade, och i vissa fall förbittrade, att vackert tal inte kommer att göra någon skillnad alls.

För att komma någon vart i de fem utmaningarna måste Obama använda sig av alla piskor och morötter som står till buds. Dessutom måste han göra det snart – innan parterna förlorar den försiktighet och respekt som alltid finns inför en nytillträdd president.

Paradoxalt tror jag att Obama behöver använda sig mer av den hetlevrade och rakt-på-sak-snackande vicepresidenten, Joe Biden, för att minska den retoriska prägeln på amerikansk utrikespolitik.

SvD : SvD : DN : DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: