Futtiga själar begår övergrep

abu

När jag nyligen läste en artikel om de amerikanska och brittiska tortyrfotografierna från Irak spreds ett illamående genom hela kroppen.

Eftersom jag inte vill återge bildbeskrivningarna får ni läsa dem själva.

På ett filosofiskt plan visar denna typ av övergepp på de hemska konsekvenser som uppstår när människor med futtiga själar plötsligt hamnar i en maktposition över andra människor. Att fängslas i Abu Ghraib var nog så nära total utsatthet man kunde komma. Frestelsen att utnyttja denna utsatthet var uppenbarligen för stark för ett anhang uniformsklätt patrask, påhejade av sina militära och politiska ledare.

Artikeln förklarar också varför Barack Obama inte släpper bilderna. Det finns nämligen ingen vettig person som har intresse av att titta på sådana bilder. Däremot vore det rimligt att upprätta en sanningskommission som får i uppdrag att gå igenom dokumentationen av övergreppen för att fastställa och rapportera deras omfattning för eftervärlden.

Att sopa krigsförbrytelser under mattan passar sig verkligen inte för USA, landet som inrättade de första krigsförbytarrätteångarna i Nürnberg efter andra världskriget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: