Imponerande svensk insats

amf

Idag kom det glädjande beskedet att den svenska insatsen i Adenviken har genomfört sin första och mycket lyckade insats.

Uppgifterna om insatsen är mycket betryggande och inte så lite imponerande. HMS Malmö lyckades avbryta ett pågående kapningsförsök mot ett grekiskt fraktfartyg. Man sköt varningsskott, inte bara med tung kulspruta, utan med 57mm Bofors. Slutligen bordade amfibiestyrkan en av båtarna och grep sju pirater.

Sammantaget visar det på en mycket kompetent insats med hög ambitionsnivå. Det är också imponerande att styrkan inte låter sig begränsas av HMS Trossös oturliga haveri.

Mina egna farhågor om lågmälda insatser och mörkläggning (baserade på tidigare uppträdande) kom också på skam då försvaret snabbt släppte egna bilder av insatsen. Man får dock fråga vad som hände med den piratbåten som inte bordades. Det framkommer inte i rapporteringen.

Det är glädjande att svenska insatsstyrkor nu används för att åstadkomma handgripliga resultat.

SvD : DN

Annonser

10 Responses to Imponerande svensk insats

 1. SimonT skriver:

  Står ju mycket tydligt vad som hände med den andra pirat båten. Piraterna flydde åt olika håll, och de kunde bara följa efter en av dem.

 2. andersonchris skriver:

  Nej, det är så du tolkar det men det är inte tydligt utskrivet.

 3. Mårten skriver:

  Det står att de stack åt olika håll, och de försökte få stopp på den ena. Efter varningsskott och 20 minuters jakt fick de stopp på den. Det står även att den andra båten kom undan. Jag tycker det är väldigt tydligt utskrivet. Sedan kan det förstås vara en lögn, men det finns väl inget som tyder på det?

 4. BABABATRA skriver:

  Imote med skjutande pirater o terrorister sa skjuter man tillbaks for att doda dom. Nu nar Sveska flottan har lyckats att fanga in piraterna sa blir det intresant vad Sverige tanker gora med detta nya ”problem”. Om man slapper dom fria sa ar det ingen som overaskad av det. Behaller man piraterna i forvar sa kan Sverige hamna i ytterligare ett nytt krig i Afrika. Sverige ar ett markligt land som i vissa fall stodjer terrorister o i andra fall bekampar terrorister!!!

 5. SimonT skriver:

  ”- De stack i väg åt två olika håll och vi försökte få stopp på den ena.”

  Direkt från DN, som du länkar till. Jag vet inte hur man annars skulle tolka saken.

 6. Andreas skriver:

  De bordade en eka och alla kissar nästan på sig av upphetsning…

 7. bandmatat skriver:

  hur jävla svårt ska det vara

  1; på högtalare och radio medela att om dom inte stannar bekämpas dom OCH om dom försöker dumpa saker överbord sänks dom med omedelbar verkan

  2: 2st varningsskott FRAMFÖR bogen med 57:an

  3: skjut ut motorerna med AG90:n
  på alla båtar sedan när dom alla är stoppade kan man lugnt och fint plocka in dom ALLA

 8. Birre skriver:

  Man måste också tänka på vad varför piraterna gör detta….
  Läs gärna på lite om landets historia så förstår du snabbt varför dessa ”pirater” håller på som de gör.

 9. janrume skriver:

  ”Imponerande svensk insats” en tungt beväpnad styrka med moderna båtar mot ett par stackare i en halvrutten eka.Jo de vill ja lova va en bra insats och den imponerar mig till ett gapskratt,de stackars piraterna va redan från början i underläge och denna insats har inte kunnat vara svårare än att knycka godis för ett barn.

 10. andersonchris skriver:

  Nå, jag är absolut inte blodtörstig så jag är mycket nöjd med resultatet att attacken avbröts och piraterna fångades in. Det är just sådana insatser som krävs för att minska piratplågan.

  Att fånga en fiskebåt är inte det lättaste för en regellydig styrka som den svenska. Piraterna kunde helt enkelt ha chansat på att svenskarna inte skulle skjuta verkanseld och bara kört vidare.

  Att man ändå fick stopp på den visar att man uppträtt på ett resolut sätt som fått piraterna att ge upp.

  Sedan tycker jag inte att dåliga levnadsförhållanden berättigar piraterna till att åka ut och skjuta på besättningsmän, som ofta kommer från lika fattiga förhållanden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: