Obamas första blunder

AP Obama 2008

Obamas första uppenbara misstag som president är att återuppta Bushs militärtribunaler för Guantanamo Bay.

Militärtribunalerna var en symbol för bushadministrationens åsidosättande av den amerikanska rättsstatstraditionen, inte bara för allmänheten och människorättsorganisationer, utan för Obama själv.

Därmed var det ett naturligt steg för Obama att avbryta processerna i militärtribunalerna vid tillträdet tidigare i år.

Att nu återuppta militärtribunalerna sänder fullkomligt fel signaler till omvärlden. För det första ger det upprättelse till bushadministrationens rättsvidriga agerande. För det andra skapar det allvarliga tvivel om USA verkligen kommer att agera så renhårigt som Obama tidigare har förespeglat.

Även om reviderade militärtribunaler skulle vara det snabbaste och smidigaste sättet att tömma  Guantanamo Bay, så finns det starka principiella skäl för att överföra målen till vanliga domstolar. Obama må agera rationellt i frågan men i människorättsfrågor är det viktigare att hålla på principerna, det har han själv sagt.

Mer allvarligt är att Obama, efter bara fyra månader i Vita huset, tycks ha tappat den fingertoppskänsla och direktuppkoppling till tidsandan som han imponerade med under valkampanjen.

Obamas valspråk, Change we can believe in, har nu fått sig en allvarlig törn.

DN : SvD

Annonser

4 Responses to Obamas första blunder

 1. eva skriver:

  USA och Obama tar tacksamt emot erbjudanden från kritiker att motta de kvarvarande fångarna från Guatanamo och ge dem rättegångar. Så jag antar att Christian Andersson gärna ser att Sverige åtar sig ett antal av dem för anpassning där.

 2. andersonchris skriver:

  Jag har inget emot att Sverige, på amerikansk begäran, skulle verkställa fängelsestraff för fällda Guantanamofångar.

  Däremot tror jag att det skulle vara svårt för oss att ta emot fångar som inte är fällda.

  Vårt rättsväsende har inte kompetens att sköta den typen av rättegångar, det skulle bli cirkus.

  Svenska domare, åklagare och advokater och följer alltid standardformulär 1 A i alla frågor och de skulle därför inte kunna hantera internationella krigsrättsmål med betydande politiska implikationer utan att drabbas av mental härdsmälta.

  P.S. Det är Chris Anderson med ett ”s”.

 3. eva skriver:

  Vad händer efter fängelse straff. Även de demokratiska guvernörerna i USA har tackat nej till at ta emot Guatanamofångar.

  Vad säger att rättegångar i USA inte blir circus.

  Senator Feinstein från Kalifornien försvarade Nancy Pelosi och andra demokrater i kongressen som blivit informerade om Waterboarding att det var just efter den 9 september. Gällde inte samma reger för republikaner.

  Nancy Pelosi anklagade CIA för att inte ha uttryckt sig tillräckligt tydligt eller ha ljugit. Obamas utnämnde demokratiska chef för CIA Panetta dementerade.

  Gates varnade Obama för hämnd mot USA trupper på utdrag, om foton publiceras.Obama som planerar att skicka massor av amerikanska soldater till Afganistan måste lyssna.

  Så, realiteten att bli av Guatanamo är lättare sagt än gjort.

  Ber om ursäkt om felstavningen.

 4. andersonchris skriver:

  Fängelsestraffen bör väl rimligen bli så långa att det inte är ett akut problem. Dessutom tror jag inte att enstaka fängelsebrutna terrorister blir något samhällsproblem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: