Ska piratjakten mörkas?

HMSMalmo2_43760a

Mikael Holmström vid SvD fortsätter att bevaka det svenska insatsförsvaret med bravur.

Senast skriver han om de särskilda problem som kan uppkomma för den svenska styrkan som ska jaga pirater utanför Somalias kust. Fartygen är nämligen byggda för höghastighetsstrid med långdistansvapen i Östersjön. Den lätta konstruktionen innebär att plåten inte alltid tål handeldvapen eller pansarskott på nära håll.

För egen del tror jag inte att det ska bli ett problem eftersom det vore ett stort misslyckande om pirater tilläts åka upp och peppra fartygen på nära håll. Å andra sidan kan det vara svårt att åstadkomma något utan närkontakt med piraterna. Vi får se hur de löser den ekvationen. I praktiken bör det innebära mer vapeninsats än vi är vana vid från svenskt håll, för att freda fartygen.

Fartygen är också utrustade med Boforskanoner, som är ett fruktansvärt vapen för de mindre båtar som piraterna använder. Kort sagt kan man slå ut hela piratbesättningen eller sänka piratbåten på några sekunder om det skulle krävas. Det kommer säkert att avhålla från försök till angrepp på svenska fartyg.

Det är intressant med en svensk utlandsinsats som faktiskt är avsedd att åstadkomma praktiska resultat, snarare än att bara kryssa runt och försöka undvika trubbel, som vi vanligvis gör. Vi får anta att detta kommer att ledsagas av sedvanliga försök till mörkläggning för det svenska folket. Det kan bli svårt eftersom piratplågan bevakas av alla upptänkliga interationella media.

Piratjakten inleds den 15 maj och de feta tidningsrubrikerna börjar kanske strax därefter?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: