Försvarets informationsdilemma

afgh

Tydligen har någon utan framgång försökt att få information från svenska afghanistansoldater på facebook, vilket ses som allvarligt av bland andra den kloke Wiseman.

Visst hör sekretess ihop med militär verksamhet men jag tror att behovet av mörkläggning överdrivs i Sverige. Våra militära operationer utomlands är ganska enkla. För flertalet i utlandsstyrkan handlar det om vakt- och patrulltjänst. Våra styrkor uppfattas generellt sett inte som ett hot eller primärt mål för terrorister eller andra väpnade grupperingar.

Det är ingen hemlighet att främmande makt, vi vet vilken, länge har pysslat med kartläggning av svensk militärpersonal och deras anhöriga. Det har förmodligen varit ganska enkelt med vårt öppna samhälle. Facebook är nog betydligt trubbigare än andra metoder, som exempelvis SPAR.

Det är också paradoxalt att kompetenta militärmakter, som exempelvis USA och Storbritannien inte är lika hemlighetsfulla som Sverige. Dessa länder lämnar fortlöpande information om sina operationer och det finns åtskilligt med filmat och annat dokumentärt material som följer brittiska och amerikanska soldater både i strid, på sina camper och på hemmaplan med sina anhöriga. Till och med ganska nya militärmakter som exempelvis Danmark och Holland redovisar ganska öppet för sina insatser i Afghanistan, där TV-team följer dem både till vardags och i strid.

Sverige väljer dock att lägga locket på och istället servera en bild av svenska militärer som biståndsarbetare och kuratorer med en Ak-5:a på ryggen och en jämställdhetsplan i händerna. Allt som har med militär verksamhet att göra undertrycks i mediabilden, som främst är riktad mot den svenska allmänheten.

Sanningen är att stora delar av den svenska befolkningen inte tål tanken på att svenska soldater dödar eller dödas i utländska konflikthärdar. Därför är det nog tur att NBG aldrig fick rycka ut eftersom det hade kunnat skapa ett enormt nationellt trauma. NBG hade troligen klarat strid – men med risk för stora förluster, som inte hade kunnat mörkläggas.

Mörkläggningen av svenska utlandsinsatser ända sedan Kongo ger bara upphov till rykten och mytbildning. Det är också ett demokratiskt problem att de svenska medborgarna inte vet vad vårt försvar ägnar sig åt. Därmed får vi inte möjlighet att ta ställning till försvaret genom de vanliga demokratiska kanalerna.

Den svenska inställningen till militär verksamhet är onekligen mycket
trevande och kluven.

SvD : DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: