Quantum of Boredom

quantum

Bond: "This is so boring." Bird: "Yes, I'm very bored too."

Quantum of Solace är en film som inte fungerar.

Medan Casino Royale kändes som en frisk fläkt i bondgenren är Quantum of Solace både platt och trist. Det beror i alla fall inte på Daniel Craig, som fortsätter att göra sin nya Bond med bravur.

Däremot är storyn ganska ointressant och underväldigande. Den innehåller inga nya idéer, förutom att skurken är en miljöaktivist. Denna tanke är förstås hämtad direkt från manusförfattaren Paul Haggis ultrareaktionära dagordning. Paul Haggis har redan försökt lära oss att handikappade ska avlivas (Million Dollar Baby), att olika kulturer inte kan leva ihop (Crash) och att irakier är undermänniskor som ska kärnvapenbombas (In the Valley of Elah).

Haggis misantropiska livsåskådning går som en röd tråd genom filmen, där Bond ilsket och likgiltigt avlivar personer på löpande band. När Bond har skjutit, knivhuggit och brutit ihjäl tillräckligt många så får han ett visst mått av tröst, a quantum of solace. Ian Flemings böcker var förvisso lite misantropiska på sina ställen men inte lika illa som Haggis manus.

Inte nog med att storyn är tunn och trist, filmhantverket haltar betänkligt. Klippningen är hafsig och man får intrycket att de har utelämnat scener eller bara filmat och klippt dem lite klantigt. Scenografin är kass. I en grottscen ser man exempelvis Daniel Craigs fot sjunka ner i stenfärgat skumgummi och i en annan sen ser vi en tafflig skalamodell av en byggnad explodera i lika taffliga miniexplosioner.

Allt som allt tog det mig fem försök att se färdigt Quantum of Solace. Det förbryllar mig oerhört eftersom regissören, Marc Forster, har gjort några fina filmer, bland annat den småknäppa och genommysiga filmen Stranger than Fiction och det ganska gripande dramat Finding Neverland.

Kanske är det kombinationen av actionfilm, misantropisk manusförfattare och dramaregissör som får filmen att haverera?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: