Pinsamt i Afghanistan

Tidigare bakhåll mot svensk bil

Tidigare bakhåll mot svensk bil i Afghanistan

Försvarsmakten fortsätter att mörklägga afghanistaninsatsen för det svenska folket.

Svenskar på patrull (?) har återigen blivit beskjutna och den här gången dödades och sårades några medföljande afghanska poliser. Försvarsmakten vägrar att berätta vilket slags uppdrag svenskarna var ute på och säger inte heller vad de hade för fordon och utrustning. Det framgår dock att det var ett typiskt afghanskt överfall med sprängladdning och handeldvapen.

Man kan väl gissa att det åter rörde sig om lätt beväpnade svenskar i Toyota Landcruisers och att försvaret vill mörklägga händelsen för att förhindra att debatten om bepansrade fordon blossar upp igen. Det svenska ”insatsförsvaret” har ju inte lyckats skicka ner några av de Strf 90 eller Galtar som man beslutade om för flera månader sedan.

Det paradoxala är förstås att den svenska styrkan i aftghanistan, som inte har några stridande uppgifter, är betydlig mer förtegen än de länder som faktiskt uträttar något. Danmark har ju som exempel lämnat detaljerade uppgifter om sina militära aktioner i Helmand där flera danskar och åtskilliga talibaner har dödats. Danmark har ju fått sådan trovärdighet av sina internationella insatser att de nu belönats med generalsekreterarposten i NATO.

Som kontrast framstår det svenska insatsen som fortsatt ängslig och omogen. Inte kan det främja våra relationer med NATO och USA att svenska soldater stryker runt  i Afghanistan och försöker undvika att bli beskjutna medan andra länder tvingas strida på riktigt?

DN : SvD

P.S. Det är ytterst talande att förstasidan på försvarsmaktens hemsida mil.se pryds av en bild på en svensk soldat som skjuter med lösplugg, se försvarsmaktens bild nedan. Att leka krig är ju så tryggt och säkert både hemma och utomlands.

ÖVNING INTERNATIONELL BEREDSKAP MED ME01

11 Responses to Pinsamt i Afghanistan

 1. Jon skriver:

  Bra skrivet! Har själv varit i Afghanistan, och känner väl ingen större stolthet över den svenska insatsen… Vi har mycket att lära!

 2. Jonas skriver:

  Intressant att du JON..som känner sån besvikelse över den Svenska insatsen I Afghanistan själv varit där(!!?)…, vet inte i vilken position du var,. men antar att det var i en tjänst innanför murarna de höll dig.Annars hade du förmodligen inte kunnat uttala dig så jävla dumt!
  Om jag citerar bitar ur texten du så villigt håller med om…, som ”..att den Svenska styrkan i Afghanistan,som inte har några stridande uppgifter,är betydligt mer förtegen än de länder som faktiskt uträttat nåt”.
  Detta tolkar jag som att du själv inte uträttat nåt där nere.

  Eller som nästa del av texten..”..Svenska soldater stryker runt i Afghanistan,och försöker undvika att bli bekjutna medan andra länder tvingas strida på riktigt”.
  ..Slut citat.
  Tolkar jag också som att du själv strykigt omkring där nere….,vackert din jävla sopa!
  Att hamna i beskjutning är nåt alla, som faktiskt gör något där nere försöker undvika. Gissar att du aldrig behövt bekymra dig om sådant, ..då hade du åter igen inte uttalat dig i frågan.
  Arbetade själv med ammunitionsröjning och anser mig själv iaf ha uträttat något där nere..,trots utebliven beskjutning:-/
  Röjde både bomber,minor och granater i högst befolkade områden.
  De som fattar något om denna insats där nere förstår också vikten av att upprätthålla en stabilitet,skapa förtroende och framför allt ge folket något, som ex ta bort faror som OXA o Minor.
  De som tror att strid är det man kan uträtta där nere är efterblivna.
  Slut!

 3. Jocke skriver:

  Pinsamt skrivet!

  Ledsen, brukar inte bry mig om inlägg som det här.
  Men för ditt eget fortsatta skrivande, gör bättre kontroll av fakta innan du slår dig för bröstet med inlägg som detta.

  Sitt inte och spekulera i vad det rörde sig om för situation, vad säger att de inte färdades i skyddade fordon den här gången?
  Vad vet du om skälen till att man inte publicerar djupare fakta?
  Är du införstådd med VAD den informationen KAN nyttjas till av de som vill?

  By the way, mandatet för den svenska styrkan benämns fredsframtvingande, vilket innebär att man med alla tillgängliga medel får bidra till att återskapa säkerhet i området.

  Ja, jag har varit där själv och även om inte allt var perfekt så är jag inte lika kritisk till insatsen som du uppenbarligen är.

 4. Sebastian skriver:

  Patgb6 (galten) kom ner igår. Strf90 kommer ner om två veckor. Check your facts.

 5. andersonchris skriver:

  Hmmm… ilska betyder ofta att man har trampat på en öm tå.

  Jag råkar vara ganska insatt i vad de olika länderna gör i Afghanistan och deklarerar ganska frankt att den svenska insatsen tillhör de mesigaste.

  Att kalla den fredsframtvingande är en väldigt förskönande omskrivning. Svenskarna får bara besvara eld om de blir beskjutna, vilket de till varje pris undviker.

  Jag har inget emot att Sverige deltar i internationella insatser förutsatt att de gör jobbet ordentligt, som exempelvis Danmark och Norge. Danmark utför avancerade militära operationer mot talibaner medan Norge har haft ansvar för ISAFs rapid reaction force.

  Sanningen är att Sverige försöker tjäna två herrar i Afghanistan. För det första försöker vi plocka poäng hos USA genom att delta med trupp. För det andra försöker vi plocka poäng hos islamisterna genom att inte använda trupperna. Vissa tycker säkert att det är smart medan andra bara kallar det för fegt.

  Att sitta och jäsa på campen eller köra runt i terrängen och leka kompis med lokalbefolkningen är ett enormt slöseri på svenska skattekronor. Denna låga ambitionsnivå bidrar till den nedåtgående spiralen för det svenska försvaret. Sedan man bestämde sig för att svenska soldater inte har till uppgift att strida har de bara blivit pinsamma typer i grön eller brun pyjamas.

  Vem f-n kan vara så korkad att han tror att försvarets uppgift är att INTE strida?

 6. Marcus skriver:

  Det är fel att tro att Svenska soldater endast får besvara eld om de själva blir beskjutna. De svenska soldaterna har rätt att skjuta i självförsvar, det räcker alltså att någon riktar ett vapen mot dom. Anledningen till att det inte pratas om vad soldaterna har för utrustning är av just den anledningen att då läggs det ut på internet och alla kan läsa det…även de som vill oss illa. Jag åker själv ner till Afghanistan i början av Maj och kommer inte lösa en uppgift innanför murarna. Jag tror och hoppas att mitt lilla bidrag på sikt kan hjälp den Afghanska befolkningen.

 7. andersonchris skriver:

  RoE tolkas och tillämpas tämligen restriktivt vilket i praktiken innebär att man på sin höjd besvarar eld. Det är klart att om man skulle se någon som hukar sig och siktar med RPG-7 så får man väl ta hand om det… men skillnaden är akademisk.

  Banditerna på marken i Afghanistan vet förmodligen bättre än ni själva vad ni har för utrustning och vad den pallar för och inte.

  Informationsmörkläggningen är faktiskt riktad mot den svenska befolkningen, inte mot afghanska banditer. Det är den svenska opinionen som är hyperkänslig, inte pashtunerna i bergen i Afghanistan. De har bråkat tillräckligt mycket de senaste 30 åren för att veta hur man tar sig an olika fordon etc. – Däremot tror jag att en CV9040 skulle bli en uppenbarelse för dem 😉

  Lycka till i Galten om den tar en RPG-7. Det lätta pansaret står inte emot men den hermetiska plåtlådan borgar för en riktigt otrevlig tryck- och splitterverkan. Galten är trots allt ett uppsnofsat kravallfordon dimensionerat för lätta handeldvapen. Då är nog en fodrad Landcruiser med öppna rutor att föredra ändå, eftersom tryck- och splitterverkan kan bli mindre.

  Tror att afghanerna kan lista ut det, trots försvarsmaktens mörkläggning. Galtens skyddsklassning finns trots allt allmänt tillgänglig på internet – på engelska, som säkert är enklare för pashtunerna att greppa än svenskan på mil.se. Läskunnigheten på den afghanska landsbygden ligger dessutom på ungefär 9%. Även om svenskarna har högre läskunnighet än afghanerna så får man anta att det är betydligt högre andel av afghanerna som faktiskt har avlossat en RPG-7 mot ett fordon.

  Du får ursäkta att jag raljerar men propaganda får mig alltid att se rött, särskilt när folk går på det. Dessutom anser jag att Galten är ett dåligt skämt som militärfordon. Den har stora, platta ytor att skjuta på och om man får in en träff med något som bara är vagt pansarbrytande så förvandlas det slutna skrovet till en dödsfälla. Ett dåligt skämt som många kommer att hålla sig för skratt åt.

 8. Dalton skriver:

  Det gällde väl att försöka nå 100% motköp för Griparna, så då fick det bli några kravallfordon på vägen. Snart kommer nog debatterna igång, tyvärr!

 9. andersonchris skriver:

  Mmm… så var det. Men om man var ”tvungen” att köpa sydafrikanska fordon så förstår jag inte varför man inte valde RG33 istället. Den har avsevärt bättre skydd och rymmer fler soldater.

 10. Dalton skriver:

  Visst, men svenskar är speciella. Inte kan det väl finnas onda människor, och speciellt inte i [Sverige], Afghanistan eller vid tennismatcher? I det senare fallet fick man låna in danska pansrade fordon från en polis som tydligen inte sover lika djupt, alternativt har en vaknare ledning, även politisk.

  Den svenska taktiken verkar vara att allting löses med dialog. Resultatet ser vi överallt!

  Tur vi har Nato och grannländerna!

 11. andersonchris skriver:

  Dialog och kompromiss har också sin plats, men det gäller att veta vem man kan prata med direkt och vem som först behöver sättas på plats. Världen ser inte ut som Sverige och det gäller mycket riktigt att förstå att det finns människor som bara förhandlar om de befinner sig i underläge och bryter ingångna avtal när de anser sig vara i överläge.

  Talibanerna hotar nu med hämnd för att deras kamrater blev dödade när de själva försökte döda svenskar i ett fegt bakhåll. Det visar med all nödvändig tydlighet att tiden för prat är förbi och att det nu gäller att behärska situationen med militära medel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: