Pengar i utbyte mot förändring

Den svenska bankräddningen på 90-talet hade två viktiga grundstenar (1) att byta ut ledningarna i de drabbade bolagen och (2) att skilja av de osunda delarna av verksamheten för att låta de sunda delarna återhämta sig.

chrysler_building_new_york

Gammal symbol för en fornstark bilindustri

Det verkar som om upphovsmännen bakom de amerikanska räddningspaketen håller på att göra samma erfarenheter. Mest aktuella är biltillverkarna Chrysler och General Motors. De fick en rejäl pyts pengar vid årsskiftet för att undvika akut konkurs. Dessvärre skedde ingen omstrukturering av bolagen och de gamla ledningarna fick sitta kvar.

Nu är pengarna slut och bolagen sitter fortfarande lika illa i klistret, med tilltagande rykten om konkurs.

Korrekt genomfört kan ett räddningspaket vara effektivt. Det är dock tydligt att den ideologiska oviljan att lägga sig i det privata näringslivets beslutanderätt har medfört att den första satsen räddningspengar kastades i sjön.

Obama verkar ha lärt sig läxan av detta och ställer nu allt skarpare krav på bilföretagen. Problemet är att samma personer som har skapat krisen i sina företag verkar vara oförmögna att lösa den. Således filar de nu istället på sina egna konkursansökningar.

Den amerikanska regeringen borde förmodligen ha skapat en egen rekonstruktionsplan och ställt den som villkor för att bolagen skulle få några pengar. Pengar i utbyte mot förändring låter som väldigt förenligt med Obamas nya regeringsideologi.

Låt dem gå i konkurs (DN)

GM ska förbereda sig för konkurs (SvD)

GM ska förbereda sig för konkurs (DN)

Steering Detroit Straight

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: