Branaghs Mankell övertygar

wallander

Kenneth Branagh har alltid framstått som en onödigt självupptagen man. Hans filmer är proppfulla med närbilder av honom själv i olika poser. Därför är det med viss tvekan som jag ser hans filmatisering av Henning Mankells bok Villospår (Sidetracked).

Som inbiten amatörcieneast anser jag att kvalitén hos en film vanligtvis avslöjas under de första tre minutrarna. De första tre minutrarna av Sidetracked är lysande. Redan då etableras scenen (ett försomrigt Skåne), huvudpersonen (en skrynklig polis) och gåtan (en flicka som bränner sig själv till döds i ett rapsfält).

Filmen som följer efter de inledande minutrarna håller samma klass. Det är scenografi och skådespeleri på högsta nivå kombinerat med ett tillräckligt förbryllande och fruktansvärt banalt mysterium. Själva berättelsen har åtskilliga drag hämtade från Geijeraffären, men det är inte det viktigaste.

Det som är mest imponerande är att ett produktionsteam från BBC har lyckats fånga en fullständigt svensk stämning i filmen. En av de största skillnaderna mellan England och Sverige är livstempot. I England går allt så snabbt – jobb, familj, socialt liv – att ingen hinner fastna i existentiella grubblerier. Det svenska tempot är betydligt långsammare. Det demonstreras exempelvis när Branaghs Wallander tungt och utbränt vandrar uppför trädgårdsgången till sin tomma 70-talsvilla sedan frun dragit med en annan man.

Branagh visar sig vara väl inläst på sin Bergman – men han blandar den med en retrostil som påminner mycket om Krystof Kieslowskis Polen och Roy Anderssons distillerade Sverige. Filmen liknar således i mångt och mycket ett imaginärt samarbete mellan dessa tre storheter inom filmkonsten. Resultatet är ett existiellt drama i ljuvlig ultrarapid och minst 30 nyanser av brunt. Det är snyggt och väldigt imponerande. Inte roligt men nyttigt.

Man kan nog säga att engelsmännen har klått svenskarna i den svenska paradgrenen – existentiell vardagsdramatik.

Annonser

One Response to Branaghs Mankell övertygar

  1. Kristian Grönqvist skriver:

    Måste tydligen ses…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: