Statsbärande parti på dekis

sahlin_494_245977b

Att betrakta socialdemokraternas fria fall i opinionsmätningarna är som att se en bekant eller arbetskamrat gå ner sig.

Socialdemokraterna har haft en enorm betydelse för vårt land och har varit ömsom progressivt ömsom förstockat. Däremot har socialdemokraterna aldrig tidigare varit vilse i pannkakan. Förrän nu.

Orsaken är lätt att skönja. Göran Perssons starka och exkluderande ledarskap trängde undan allt vad tronarvingar och påläggskalvar hette och skapade ett vacuum omkring ledaren. Perssons ledarstil skapade en så kraftig motreaktion att efterträdaren måste bli hans raka motsats.

Det är nästan hjärtskärande att se Mona Sahlins oförmåga att hantera det egna partiet,  väljaropinionen och regeringen – trots att alliansen i praktiken hade lämnat öppet mål med en rad impopulära omvända transfereringar i välfärdssystemet och okänslig hantering av FRA-debatten.

Den senaste fadäsen från Mona Sahlins sida är att hon uttryckte stöd för Vanja Lundby-Wedin när kritiken var som hårdast och sedan undergrävde Lundby-Wedin totalt genom att offentligt föreslå att hon borde avgå från styrelseuppdrag när proteststormen redan hade lagt sig.

Det ligger i Sveriges intresse att landets (hittills) största parti leds av någon som kan hantera partiet, opinionen och motståndarna. Således bör Mona Sahlin inse att hon måste lämna över till någon annan snarast möjligt så att efterträdaren får en chans att återupprätta partiets trovärdighet före valet.

Nästa val kommer nog inte att handla om politik utan vem av Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt som blir en bättre statsminister. Reinfeldt framstår som stadigare för varje dag som går medan Sahlins dikeskörningar bara blir värre och värre.

SvD : SvD : DN : DN

Annonser

3 Responses to Statsbärande parti på dekis

 1. Lars Wetterström skriver:

  Ja Mona Sahlin verkar vilsen. Det märktes i Ekot i går kväll vid 18.00. Av någon anledning har (s) valt att kritisera Alliansens skattesänkningar för vanligt folk med ”orättvisa skattesänkningar”. I Ekot upprepade hon det uttrycket. Hur ska vanligt folk som steker hamburgare på MacDonalds och fått lite mer i plånboken uppleva det? Jag tror inte de begriper just någonting. Argumentet är svagt. Det är bara den som är väl bevandrad i statlig välfärdsideologi som förstår det. Partistrategerna borde snarast se till att Mona Sahlin och för den delen även Tomas Östros slutar med det obegripliga argumentet.

 2. Nils Dacke skriver:

  Bra analys, Göran har bäddat men flera före honom också.
  Vem ska komma efter, Thomas Bodström brrr…..

 3. Kristian Grönqvist skriver:

  Tyvärr är också Östroos helt förkolnad. Jag tror att Baylan genom att hålla låg profil ett tag till kan bli ett namn att räkna med. Mona Sahlins lite flickaktiga charm i början har tyvärr inte utvecklats till en kvinnas klokhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: