Girighetsproblemet

I en debattartikel i DN går bröderna Jacob och Marcus Wallenberg till angrepp mot att giriga svenska chefer utpekas som orsak till den ekonomiska krisen. De menar att krisen varken är skapad i Sverige eller av giriga svenska chefer eller politiker.

greedBröderna har både rätt och fel. Svenska företag och finansiella insitutioner var nog i bättre skick än många utländska motsvarigheter i september 2008. Naturligtvis finns individuella undantag, som de banker som experimenterade på marknaderna i öst.

Inte heller bröderna Wallenberg har undgått en släng av sleven. I höstas framkom att flera medlemmar i wallenbergfamiljen via förvaltningsbolag har erhållit betydande ersättningar och pensioner från familjens stiftelser, som är avsedda att främja forskning och som enligt ursprungsstadgarna inte skulle betala arvode till sina styrelser.

Wallenbergs har även i viss mån varit tongivande i utförsäljningen av svenska flaggskepp i näringslivet till utländska intressen istället för att verka för långsiktigt svenskt ägande för svenska intressen.

Löne-, bonus- och pensionsfesterna är ett tydligt symptom på ett allvarlligt underliggande problem. Det visar på chefer som är blinda både för omvärlden och för behoven i sina egna företag. Att reta upp hela befolkningen och skapa kaos i den egna organisationen bara för att kunna plocka ut några extramiljoner för egen del visar på total brist på omdöme och lämplighet.

Sådana chefer är, menar jag, oförmögna att bidra till lösningen på den ekonomiska krisen.

Chefskap innebär ansvar och uppoffring. Den som ser chefskapet som en möjlighet att roffa åt sig har inte på posten att göra. Efterfrågan på svenska chefer torde inte heller vara så stor på det internationella planet att vi riskerar den brain-drain som Wallenbergs utpekar som ett stort hot om cheferna inte får rejält betalt.

Om man vill avsluta girighetsdebatten så är det nog bättre att åtgärda problemet än att försöka lägga locket på.

Skyll inte krisen på giriga direktörer

Wallenberg medgav skadat förtroende för SEB

Forskningspengar i familjen Wallenbergs fickor

Annonser

4 Responses to Girighetsproblemet

 1. Sara skriver:

  1. De företag som säljs till utländska intressen har inte inte varit möjliga att utveckla långsiktigt i en svensk intressesfär. Ett företag som inte är lönsamt har inget existensberättigande. SAAB är ett exempel som har gått med 30 Miljarder i förlust sedan 1990.

  2. ”Löne-, bonus- och pensionsfesterna är ett tydligt symptom på ett allvarligt underliggande problem” så
  a) Varför har det försiggått så längre utan att media har uppmärksammat det?
  b) Vad är det underliggande problemet?

  3. Problemen i den svenska ekonomin måste lösas och bonusdebatten får inte skymma det.

 2. Kristian Grönqvist skriver:

  Jag är böjd att hålla med Dig. Sällan har så få långsiktigt och ansvarsfullt tänkande chefer befolkat de svenska företagens styrelser. De finns istället någonstans bland de nya entrepenörerna, som skulle behöva riskkapitalet, vilket ges till de styrelsemedlemmar som riskerar att sparkas pga dumhet om fem år.

 3. andersonchris skriver:

  Sara, som jag förklarar i texten är problemet just kortsynta chefer som stoppar sina egna fickor fulla även om det raserar förtroendet för dem själva och deras organisation.

  Sådana människor, som sätter sina egna intressen framför företaget, kunderna och marknaden är inkapabla att reda ut den finansiella krisen. De kan nog bara spä på den.

  Förresten finns det ingen sanning bakom floskeln att de stora svenska industriföretagen inte kunde fortsätta att utvecklas i svensk ägo. Det finns ingen naturlag som säger att svenska företag inte kan växa över en viss storlek.

  Snarare var det så att vissa personer fick så fina uppköpsbud att de inte kunde tacka nej och att de således återigen satte sina egna snäva intressen över det allmänna goda.

 4. Hanna Navier skriver:

  Relevanta frågor i inlägg och kommentarer. Artikeln “Vi har alla skuld i bonusfrågan” tar också upp en kritisk vinkel på det ensidiga mediedrevet mot enskilda direktörer. Läs gärna, kommentera och skriv gärna egna inlägg om artiklar du tycker bör korrigeras eller kompletteras. Tillsammans kan vi bredda nyhetsflödet.
  Mvh, Second Opinions redaktion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: