Meritokratisk omvälvning?

Mitt i den finansiella krisen går en chockvåg av ilska över bonusutbetalningar till ledningar i bolag som bidragit till, eller drabbats av, krisen.

bossBonusfesterna går naturligtvis stick i stäv med den krisstämning som nu genomsyrar vårt samhälle. För många är de en yttring av den girighet och självupptagenhet som anses ha drivit världsekonomin i botten.

För egen del är det en yttring av det moderna samhällets orättvisor. Efter att ha arbetat på alla nivåer i det privata näringslivet, inklusive styrelse och ledning, inser jag att den verkliga kompetensen ofta finns några steg under toppen.

Där finns experterna och trotjänarna, som känner verksamheten innan och utan. De ser till att nödvändiga saker blir gjorda på rätt sätt medan ledningen ritar diagram och bollar managementfloskler från ”chefskurser”.

Experterna och trotjänarna belönas inte. De får låga kollektivavtalslöner med knappa pensioner och noll bonus. På frågan varför experterna och trotjänarna inte deltar i styret svarar man att det inte går att ha ”fackidioter” i ledningen. Där odlar man istället myten om sin egen förträfflighet, som belönas med frikostiga löner och bonusar utan reella prestationskrav. I den mån ledningen saknar insikt i sakfrågor framhäver man ofta sina påstått fina personligheter och inbillade förmåga att leda.

Ledarskap består av tre egenskaper: kunskap, lyhördhet och mod. Alltför många ledare besitter endast mod, vilket utan kunskap och lyhördhet bara blir till dumdristighet.

Lösningen på problemet med girighet och kortsiktighet i näringslivet är kanske en meritokratisk omvälvning?

Mer läsning: SvD : SvD : SvD : E24 : SvD : DN : E24 : SvD

Annonser

3 Responses to Meritokratisk omvälvning?

 1. Kristian Grönqvist skriver:

  När jag gick i skola, så sattes de med motivationsvårigheter i obsklass, i arbetslivet fick de arbeta på skyddad verkstad, men i dag sätt de i styrelser och motiveras med pengar. Det är utveckling det…

 2. Archibald skriver:

  Någon eller några bör sitta i toppen, fatta de översta besluten, och förhoppningsvis även ta smällarna vid felaktiga beslut. Något som i så fall motiverar höga löner, då få vill axla ett sådant ansvar.

  Lyhördheten saknas mest som jag upplevt det, då kunskapen ibland finns utöver modet.

  Tyvärr stämmer ju det där med managementfloskler och diagram alltför ofta. Grupper där man själva tillsätter likasinnade på nya poster på samma nivå.

  Vi har en styrelse som är både modig, kunnig, och till och med rätt lyhörd. Dock upplever jag dem fortfarande vara alltför mycket av en klubb för inbördes beundran.

  Ett gäng män av grå tinningars charm, ledda av en nytillsatt VD, som nyligen oppenhjärtigt talade om vikten av jämn könsfördelning i ledningsgruppen etc.

  En ledningsgrupp han själv tillsatt bara några veckor innan. Bara bestående av medlemmar i ryggdunkarklubben. Karlarna som undantagslöst baserar om någon är att räkna med, utifrån hur naturligt snacket om allsvensk fotboll flyter på med den underställde under middagen efter mötet.

  Det fanns gott om framstående, mer än kompetenta kvinnliga kollegor att välja in och därmed jämna ut genusbalansen. Många av dem kan till och med prata om fotboll. Pratet om jämn könsfördelning förblir dock bara finstämda floskler.

  Jag avskyr för egen del sportsnack, eller är snarare inte tillräckligt intresserad för att vara intressant att diskutera med. Dock vet jag att kunskapen, och därmed den verkliga makten, ligger på middle-managementnivå. Tyvärr inte lika välavlönat som toppen, men ändock.

  Meritokrati, ja tack.

 3. andersonchris skriver:

  Du beskriver en ganska typisk situation förutom att ledarskapet tycks fungera hyfsat trots trist attityd.

  PÅ många företag är attityden värre och ledarskapet sämre.

  Att föra in en större andel kvinnor i ledningen är en bra lösning eftersom de flesta ”grabbarna” skärper till sig då.

  Ungefär hälften-häften i ledningen och styrelsen borde faktiskt vara självklart för alla som vill att deras företag ska fungera väl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: