Höjdpunkt i krisen

cramer_r350x200

Veckans höjdpunkt i den finansiella krisen låter som en motsägelse men sammandrabbningen mellan den rappe talkshowvärden Jon Stewart och den tvivelaktige investeringsgurun Jim Cramer var njutbar i all sin tragik.

Jim Cramer är kanske inte så känd i Sverige men i USA han har ett program på CNBC som heter Mad Money där han springer runt i sin studio som en apa i bur och skriker (mestadels felaktiga) investeringstips med arg min.

I korta ordalag inleddes ett ordkrig mellan de båda när Jon Stewart ifrågasatte finansmedias roll i den ekonomiska krisen. Stewart menade att program som Jim Cramers Mad Money hade spätt på finansbubblan istället för att avslöja den kortsiktiga spekulationsyra som oundvikligen ledde till börs- och kreditkrashen.

Efter att ha ordfäktats på håll i olika program möttes de båda i Jon Stewarts Daily Show på torsdagen. Inom några få minuter hade Jon Stewarts snabba och klyftiga repliker förvandlat den vanligtvis så arga Jim Cramer till en självande geléklump av ursäkter och bortförklaringar.

Den vanligtvis så roliga Jon Stewart var gravallvarlig och utkrävde ansvar för de börsspekulanter som hade lekt svartepetter med vanliga människors pensionspengar och sedan lämnat leken stenrika när börsen kraschade.

Debatten och den ordfäktning som ledde fram till den är både mycket underhållande och tragisk i sin efterklokhet. Rekommenderas till alla.

Debatt mellan Jim Cramer och Jon Stewart (oklippt version) – gå direkt till del 2

Debatt mellan Jim Cramer och Jon Stewart (sänd version)

Aktuella krisrelaterade artiklar: SvD : SvD : SvD : SvD : DN : DN : DN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: