Obama ingen lam anka

Obama Transition

Att Obama fick igenom sitt stimulanspaket är viktigt av två skäl.

Det första skälet är förstås ekonomin, som befinner sig i fritt fall i USA och Europa. Gränsen för när en lågkonjunktur rutschar iväg mot en depression är troligen redan passerad och något krävs för att bromsa upp takten i den processen. Sedan kan man argumentera att stödpaketet inte innehåller allt som krävs men kompletteringar kan göras senare.

Det andra skälet är Barack Obamas fortsatta effektivitet. Smekmånaden är över och media har gått tämligen hårt åt Obama på grund av några misslyckade regeringsutnämningar och oförmågan att få med sig det republikanska partiet på stimulanspaketet.

Om Obama skulle ha misslyckats med att genomdriva sitt stimulanspaket så hade han omedelbart förvandlats till en ”lame duck”, dvs en president som inte har kontroll över kongressen och som således inte kan genomföra några betydande åtgärder.

Detta var utan tvekan det republikanska partiets avsikt med det obstruktiva motståndet mot stimulanspaketet. Republikanerna genomgår en omfattande identitetskris på grund av Bushs impopularitet och Obamas övertygande valseger. Bästa sättet att stärka partiet hade naturligtvis varit att torpedera Obama redan under hans första månad som president.

Obamas strategi måste nu bli att stärka greppet om den demokratiska ledamöterna i kongressen och att sikta på en utökning av mandaten i senaten i mitterminsvalet 2010. Det kommer sannolikt att bli svårt att få med sig republikanska senatorer i avgörande omröstningar i fortsättningen.

Således har Obama klarat av en mycket stort hinder i sitt presidentskap redan under den första månaden. Det kommer att vara till stor nytta för alla eftersom en isolerad och handlingsförlamad amerikansk president är bland det värsta som kan drabba världen.

Kongressen antog Obamas krispaket (SvD)
Kongressen antog Obamas krispaket (DN)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: