Pragmatiskt av Obama

obama

Obama och hans förhandlare har nu lyckats sy ihop en kompromiss av de två versionerna av stimulanspaketet som antogs av representanthuset och senaten.

I korta ordalag har man justerat vissa riktade bidrag till skolrenovering och minskat några skattelättnader. Resultatet är 35% skattelättnader och 65% satsningar på infrastruktur och dylikt.

Även om turerna runt paketet har rapporterats som en spricka i Obamas fasad måste man erkänna att lagstiftningen är skickligt genomförd. Obama skapade ett paket som fick majoritetsstöd i båda kamrarna i kongressen. I senaten lyckades han till och med få en filibustersäker majoritet genom att attrahera tre republikanska senatorer.

Det har höjts klagomål på att stimulanspaketet inte är en konsensuslösning mellan demokrater och republikaner. Detta beror dock inte på att Obama inte har försökt, utan att det republikanska partiet har tagit tillfället i akt att profilera sig genom att obstruera.

Det republikanska partiet är djupt skakat efter Obamas seger och den folkliga avskyn för sättet som partiet styrde landet under de senaste åtta åren. I det läget är det inte taktiskt rätt att stödja demokraterna eftersom det skulle minska det republikanska partiets existensberättigande ytterligare. Republikanerna hade kunnat fördröja stimulanspaketet i flera år om Obama hade försökt få med dem alla.

Man måste minnas att Obamas stimulanspaket är ofantligt stort och den mest kontroversiella lagstiftningen i USA på flera decennier. Inte desto mindre har Obama lyckats sy ihop en majoritet för paketet på mindre än 4 veckor efter att han tillträtt som president.

Det, om något, visar att Obama inte bara är en idealist och stor talare utan även en pragmatiker som får jobbet gjort.

Kompromiss om paket (SvD)

Inte läge för segercigarr (DN)

Ekonomer efterlyser rovdjursinstinkter (SvD)

Krispaketet i hamn (DN)

Deal struck on economic stimulus package (CNN)

Obama manar kongressen säga ja (SvD)

Kongressen antog Obamas krispaket

Kongressen antog Obamas krispaket

Det amerikanska stimulanspaket är i förlängningen viktigt även för Sverige. Vi är kraftigt exprotberoende och USAs krympande ekonomi slår hårt mot svensk exportindustri, både direkt och indirekt. Inga åtgärder som den svenska regeringen och riksbanken vidtar kan få lika stor positiv effekt som en stärkt amerikansk ekonomi.

Annonser

6 Responses to Pragmatiskt av Obama

 1. Nisse skriver:

  Att republikanerna inte staller upp beror snarare pa att endast 10% av paketet har faktisk stimulerande effekt – demokraternas egna siffror visar detta! Resten ar rena spenderingsutgifter och ”pork”.

  Resultatet blir en vansinnigt stor expansion av den federala regeringen pa bekostnad av ovriga samhallet och det staller inte republikanerna upp pa, sarskilt nar bara en tiondedel av paketet faktiskt har ekonomistimulerande effekter.

  Det handlar inte om att obstruera; det handlar om att Obama bad dem att salja sin sjal for stamningens skull.

 2. andersonchris skriver:

  Nja, det viktigaste med stimulanspaketet är att det ger god effekt, bland annat på sysselsättningen, utan att slå ut den privata ekonomin.

  Därav utformningen av paketet. Republikanerna har ju inga egna alternativ utan säger bara nej för att obstruera.

  Bush spenderade mer än dubbelt så mycket som stimulanspaketet kostar på skattesänkningar och irakkriget utan större positiv effekt på den inhemska ekonomin.

  Läs på noggrant om den stora depressionen så förstår du varför Obama gör som han gör.

 3. 007 skriver:

  Ett jevla sloseri utan resultat. Typiskt for democrats. Liknande patetiska forsok gjordes av democrats efter 1929 kraschen, och i Japan for 10-12 ar sedan. Bagge var fiaskon, och Japan ar i deep shit fortfarande.

  De som rostade for Hussein Obama borjar nu inse att de gjorde ett enormt misstag.

 4. andersonchris skriver:

  Med tanke på att Bush spenderade 1,3 trillioner på resultatlösa skattesänkningar och 600 billioner på irakkriget så tycker jag att Obamas satsning på 800 billioner på den egna befolkningen verkar vettig.

  Påståendet att The New Deal inte fungerade är en falsk omskrivning av historien. The New Deal bröt depressionen och återställde den inhemska produktionen till 1929 års nivå på 3 år mellan 1933 och 1936.

  Obama gav ett tydligt vallöfte att ordna ett stimulanspaket för ekonomin så ingen som röstade på honom kan väl ångra sig när han infriar sitt löfte.

  Många ekonomer, som Paul Krugman, anser att stimulanspaketet egentligen är för litet.

 5. Kristian Grönqvist skriver:

  Hello 007

  Are You for real:::?

 6. andersonchris skriver:

  Det skulle jag tro, en real svenskamerikan.

  Det är ju heller ingen ovanlig synpunkt. Många amerikaner anser ju av ideologiska skäl att staten inte ska lägga sig i ekonomin.

  Om man ska kritisera Obama för något så är det inte trilskande regeringskandidater eller bökiga republikaner i senaten.

  Möjligen borde Obama ha lärt mer av Roosevelt och lagt ner mer tid på pedagogik och förtroendeskapande samtal, som Roosevelts fireside chats.

  Hans debattmöten i drabbade orter var modiga och viktiga men den lite stökiga publiken gjorde det svårt att nå ut med budskapet.

  Jag förstår varför Obama gör som han gör men jag förstår också att det inte är lätt att ta till sig för en generation som är fostrad i ganska extremt nyliberalt tänkande.

  Man ska ju minnas att många av de marknadsregleringar som Roosevelt införde för att förhindra ny ekonomisk kollaps har avskaffats under de senaste 20-30 åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: