Samnordiskt försvar

norsk_svensk_soldat

Den norske utredaren Thorvald Stoltenberg lägger fram ett förslag om ett tätt samordnat nordiskt försvar.

Förslaget innehåller flera långtgående, visionära förslag som samnordiska övervakningssatelliter, gemensam nordisk luftpatrullering och gemensamma amfibiestyrkor.

För egen del tycker jag att förslaget är fullkomligt lysande i teorin. Eftersom NATO idag är inriktat på insatser i mellanöstern och en utvidgning till forna sovjetstater finns det skäl för de nordiska länderna att gå samman i ett samnordiskt försvar.

Detta förutsätter naturligtvis att inget Nordiskt land blir det femte hjulet under vagnen samt att länderna även behåller en förmåga att försvara sig själva om något eller några länder faller bort.

Det finns en historia med inomnordiska meningsskiljaktigheter och man ska inte glömma att många  finländare, norrmän och danskar är uppfostrade att se svenskarna som svikare i försvarsmässigt avseende. Det är en attityd som ofta bubblar under ytan och som bryter fram i prövande situationer.

Således anser jag att Sverige bör medverka till en nordisk försvarssamordning i Stoltenbergs anda samtidigt som vi återupprättar vår förmåga att försvara oss själva. Detta sker främst genom en svensk upprustning.

Ett samnordiskt försvar får aldrig bli ett svenskt svepskäl för att fortsätta spara på försvaret.

Mer läsning: SvD

Annonser

3 Responses to Samnordiskt försvar

 1. Alamo skriver:

  Amen!

 2. ostrogot skriver:

  Ett skäl så gott som något att vänta lite med propositionen om inriktningen av vårt försvar. Som den nu ser ut (enligt ”läckor”) så har vi inget att erbjuda ett samnordiskt försvar.

 3. andersonchris skriver:

  Naturligtvis skulle man kunna ställa om inriktningen på det vi har (igen) mot ett Nordiskt samarbete. Det skulle nog ge mer än att försöka klara oss själva.

  Däremot anser jag att det är både oförskämt, pinsamt och prekärt att gå in i ett förvarssamarbete där man blir femte hjulet under vagnen, eller kort sagt biståndsmottagare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: