Obamas etik segrar

bobama

Under tisdagen drabbades Obama av två avhopp från regeringen.

Både hälsoministern Tom Daschle och budgetsamordnaren Nancy Killefer lämnade sina uppdrag på grund av tidigare problem med kvarskatt.

Avhoppen utmålas gärna som en liten kris för Obama. För egen del ser jag det snarare tvärtom. Avhoppen är en seger för det etiska statsstyre som Obama företräder.

Ansvarstagande, oförvitlighet och osjälviskhet är Obamas honnörsord. Genom att konsekvent rensa ut de ministrar som visar sig ha skelett i garderoben, demonstrerar han att det inte bara är tomma ord.

Man kan hävda att Obama borde ha gjort en noggrannare bakgrundskontroll på Daschle och Killefer men det kan vara svårt. Bägge var säkerligen kvalificerade för sina uppdrag och fick utan tvekan ingående frågor om de hade något att dölja innan Obama utsåg dem.

Det är oundvikligt även för en världsledare att göra vissa misstag. Det som räknas är förmågan att erkänna misstag och rätta till dem.

Genom att begränsa direktörslönerna till en halv miljon dollar för de företag som tar emot statligt stöd så sänder Obama också en stark signal om att ledarskap i första hand handlar om uppoffringar, inte att roffa åt sig otillbörliga förmåner.

Således ser vi åtskilliga tecken på framgång för Obamas etiska ledarskap.

Mer läsning: DN : SvD : SvD : DN

Annonser

5 Responses to Obamas etik segrar

 1. eva skriver:

  Tja, media repeterar Killefers skatteskuld på under $10.000 för hushållsskulder men inte Daschles på ca $140.000. Problemet med Daschle var också att han tjänat 5 milj. dollar som lobbyist, en stor del av vilka kom från de hälsokonserner han skulle reglera som hälsominister. Daschle åtminstone sa själv upp sig, så det deomonstrerar inte något för Obama varken för eller emot.

 2. andersonchris skriver:

  Jodå, Daschles förehavanden är naturligtvis noggrant redovisade på CNN etc.

  Att Daschle sa upp sig är naturligtvis en förskönande omskrivning för att Obama bad honom att gå.

  Man sparkar inte amerikanska ministrar, de avgår.

  Presidenten säger ”I will accept your resignation”, vilket betyder ”Du får gå, skriv uppsägningsbrevet.”

  Så är det naturligtvis ofta även i Sverige, exempelvis när Maria Borrelius ”avgick”.

  Det är ju ett allvarligt etikettsbrott för en minister att avgå utan att regeringschefen är med på noterna.

 3. Andreas skriver:

  1. På vilket sätt visar man god etik när man ertappas med fingrarna i syltburken som hans underhuggare har gjort?

  2. Om du tror att Obama har hög etik (utöver sina slogans) så kan du ju googla lite på vad som skrivits om hans tid som politiker i Chicago. Jag säger inte att Obama är MER korrupt än andra politiker vad vi vet men att han fraterinserat med med allehanda fifflare och folk kopplade till maffian är det inte så mycket tvivel om. Det måste man om man ska lyckas som politiker i Chicago, men det är ingen ursäkt.

 4. andersonchris skriver:

  Det är inte helt ovanligt att framgångsrika affärsmän i medelåldern kan ha något skelett i garderoben. Det är inte rätt och inte bra men det är så det är ibland.

  Segern för etiken är naturligtvis att dessa personer inte får ingå i Obamas regering och att de inte gjort något fel som ministrar.

  Jämför gärna med Rumsfeld och Cheney som ohejdat gynnade sig själva och sin bekantskapskrets medan de satt på sina poster.

  Många seriösa bedömare i USA anser att flera framstående företrädare för G W Bushs regering kan hamna inför riksrätt, inte minst de två ovannämnda.

 5. Kristian Grönqvist skriver:

  Hej Chris

  Visst håller jag med Dig om att Obama på många sätt är en frisk fläkt i ett annars så unket politiskt USA. Tiden kommer nog att utvisa hur det ligger till. Han är en relativt ung och mediakompetent statsman, så det vore nästan tjänstefel, att ertappas med fingrarna i syltburken.
  Han inser nog säkert att det inte är frågan om vad han gör, utan om vad folk tror att han gör, som är det väsentliga. Annars klarar man inte många dagar i hans gebit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: