Svesnak spårket

Folkpartiet har hamnat i blåsväder efter ett förslag att förbjuda ämnesundervisning på andra språk än svenska i skolan.

Folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund har därför tvingats backa och överge tanken på ett direkt förbud.

Trots kullerbyttan tror jag att Folkpartiet har identifierat grundproblemet med den svenska skolan idag. Svenska språket har alldeles för svag ställning, vilket försvårar inlärningen för alla elever, oavsett härkomst.

En stor del av de personer som valsas genom det svenska utbildningsväsendet saknar en acceptabel nivå på sin språkbehandling. Många med universitetsexamen klarar inte av att skriva en sammanhängande text eller ens bilda fullständiga meningar.

Språket är själva grunden till vårt tänkande och vårt lärande. Skolans första uppgift är således att lära eleverna svenska språket som ett verktyg för all fortsatt inlärning. Idag verkar det som om man har abdikerat från den uppgiften eftersom den är alltför stor och krävande.

Det märks redan att en stor del av de personer som är födda på 80-talet, och som just är färdiga med sina utbildningar, har en väldigt låg nivå på många av de färdigheter som krävs i arbetslivet. De har ändå gått i en skola som förmodligen var lite bättre än dagens.

Därmed bör vi vara riktigt oroliga för vad som händer när 90-talisterna kommer ut i arbetslivet och blandas med de redan vilsna 80-talisterna.

Mer läsning: SvD : SvD : SvD

2 Responses to Svesnak spårket

  1. Kristian Grönqvist skriver:

    Hej Chris

    Håller helt med Du. Språket och språkhanteringen här i bloggosfären är i regel torftigt och fyllt av invektiv. Skall man tala illa om någon, så bör det göras med hela SAOL som referens

  2. andersonchris skriver:

    Språket i bloggträsket är rena västanfläkten jämfört med vissa PM och brev som skrivs på jobbet.

    Om man uttrycker personliga åsikter på dålig svenska blir konsekvenserna inte lika allvarliga som om man uttrycker sig illa i affärskorrespondens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: