Finland 200 år (?)

I samband med märkesåret 2009 påpekas ofta att Sverige och Finland var oskiljaktiga delar av samma rike fram till 1809.

Det är både rättvisande och missvisande.

dobelnDet är lite besvärligt att tala om vare sig Sverige eller Finland innan 1500-talet då Gustav Vasa skapade det självständiga Sverige och började med försvenskningen av finska kustområden. I övrigt är befolkningarna i Sverige och Finland tämligen särpräglade. Den finska befolkningen har ett annat språk och delvis ett annat ursprung än svenskarna.

Rysslands erövring av Finland 1809, som med tiden gav Finland en egen nationell identitet, skyndade egentligen bara på en oundviklig utveckling mot självständighet. På sätt och vis är det kanske bra att finländarna slapp revoltera mot svenskarna för att få sitt självbestämmande.

Att svensktiden inte bara var glad för finländarna märker man idag, när ett stolt EU-Finland med starkt försvar hela tiden måttar sig mot Sverige. Från finskt håll får man ofta höra – halvt på skämt och halvt på allvar – att finska män är manligare än de feminina svenskarna och att den finska armén lätt skulle kunna ta Sverige.

Under märkesåret skulle finländarna kunna lära svenskarna två saker. För det första kan de lära oss hur man bevarar sitt lands integritet genom svåra motsättningar. För det andra kan de lära oss hur man pratar svenska.

Finlandssvenskan är ofta mycket vacker och helt fri från anglicismer och modeuttryck, som i vissa fall urvattnar dagens svenska till ren rappakalja. Finlandssvenskarna pratar gärna en kärnfull och underfundig svenska som få svenskar behärskar  idag.

Skål för Finland, då.

3 Responses to Finland 200 år (?)

 1. Kristian Grönqvist skriver:

  Hej Chris,

  Tack så mycket…..fast inte är vi helt felfria heller

 2. ostrogot skriver:

  Inte tycker jag att skillnaden mellan svenskar och finnar generellt är större än mellan exvis skåningar och norrbottningar – utom språkligt, förståss.
  Gläder mig åt att fler än jag önskar finlandssvenskan som förebild för vårt språk.

 3. andersonchris skriver:

  Jämfört med andra nationaliteter i Europa och världen är alla skandinaver väldigt lika varandra.

  Dock ska man nog vara ärlig och säga att Sverige/Finland aldrig var så sammansmält som man ibland vill göra gällande idag.

  Inte för att det avses negativt för vare sig svenskar eller finländare, förstås. Om något var det taffligt av Sverige att inte ta bättre vara på Finland.

  Men det är rimligt att erkänna det finska folkets egenart och rätt att styra sig självt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: