Relationsrådgivningens djungel

Relationsproblem är både mycket enkla och nästan omöjliga att lösa.

När man ser ett annat par som har relationsproblem är det otroligt enkelt att ge goda råd eftersom man själv inte sitter fast i nätet. Om man själv drabbas av samma situation är det nästan omöjligt att veta vad man ska göra eftersom man naturligtvis inte ser objektivt på saken.

Under det senaste halvåret har jag ibland läst frågespalten Fråga psykologen i Svenska Dagbladet. Framför allt för att de problem som dyker upp där är så vanliga och självinsikten så förtvivlat dålig. Psykologer har naturligtvis etiska regler som hindrar dem från att styra patienternas liv. Därmed blir svaren i frågespalten ofta ganska luddiga.

Däremot har jag faktiskt lagt märke till en lite bekymmersam trend i svaren. När en kvinnlig läsare skriver till psykologen och klagar över likgiltighet, svartsjuka eller otrohet från sin mans sida blir psykologens svar ofta att mannen kväver henne och att hon bör tänka igenom om det verkligen är så hon vill leva sitt liv. Det är väl psykologens kodord för att hon bör skilja sig – ungefär som att fråga fruns syster om råd.

När männen skriver och klagar på att frun är grälsjuk, kylig eller jagar yngre män på krogen så blir psykologens svar ofta att mannen bör lyssna på sin fru och förstå hennes situation. Det är väl psykologens kodord för att han ska skärpa sig innan frun sticker – ungefär som att fråga fruns syster om råd.

Skillnaden i attityd beror nog framför allt på att psykologen själv är kvinna, som enligt egen utsaga skiljt sig och gift om sig ett flertal gånger. Därmed finns väl en tydlig erfarenhet och prägling av livet från den sidan.

Om man drabbas av relationsproblem så är det nog viktigt att inte be om råd från en person som färgas av sina egna erfarenheter. Således tycker jag att DNs frågespalt verkar vettigare, där det finns en panel av sju terapeuter med olika specialiteter.

Inte för att man ska be andra om lösningen på sina egna problem (eller fråga fruns syster om råd).

Annonser

2 Responses to Relationsrådgivningens djungel

 1. Kristian Grönqvist skriver:

  Hej Chris

  Jag kunde inte ha sagt det bättre…

 2. Katarina Folmer skriver:

  Mycket träffsäkert! Jag tycker att Madeleines spalt är superintressant. Genom att ta del av människors olika öden lär man sig en del om samtiden och om livet.

  Men det finns verkligen olika förhållningssätt gentemot män och kvinnor som ber om stöd. Nu är iofs varje fall och problemsituation unik, men ändå..

  Generellt sett är hon klok. Men kanske borde ta av sina färgade glasögon. Då vore än mer intressant.

  Ha en solig dag,
  Katarina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: