Kejsarens nya kläder

"Jaa, nu är jag lycklig."

A: "Passar måttet min herre?" B: "Utmärkt. Utmärkt."

Försvarsdebatten rasar vidare. Efter ÖBs presentation av försvarsinriktningen förfasas många över nedskärningarna. Ett redan klent svenskt försvar blir nu ännu mindre.

Även om jag naturligtvis är skeptisk till dagens pappersförband med omöjligt långa mobiliseringstider, såg jag dem som en övergångsfas innan det skulle bli bättre. Där hade jag fel; det blev sämre.

Med de nedskärningar som nu föreslås är det inte troligt att det svenska försvaret någonsin kan uppnå den kritiska massa som krävs för att fungera. Detta trots att kostnaden per soldat blir högre än i samtliga Nordiska grannländer.

Egentligen är det fel att försköna försvarsdebatten genom att tala om försvarsförmåga. Den enda bevekelsegrund som gäller från politiskt håll är nämligen den ekonomiska, att till varje pris slippa höja försvarsbudgeten med en enda krona. Därmed kastar man också större delen av de 40 miljarder som man satsar, i sjön.

Det som förvånar mig oerhört är att endast försvarsministern Tolgfors talar för regeringens del. Var är statsministern, utrikesministern och finansministern? Låter de Tolgfors ensam bära hundhuvudet för en politik som vi vet att han inte är ansvarig för, utan som är betingad av budgetpolitiken?

Vissa debattörer ser de sinneslösa nedskärningarna i försvaret som ett sätt att lura in Sverige i NATO. Om det ändå vore så väl. Men NATO är numer en urvattnad skugga av sitt forna jag. Den stora utvidgningen med lågkvalitativa stater har gjort NATO till ett geopolitiskt instrument, snarare än en effektiv militär försvarsallians. Således ligger det inte längre i Sveriges intresse att vara med.

De enda som vi kan lita på när det gäller Sveriges försvar är oss själva. Om vi slutar med de tramsiga utlandsinsatserna och satsar krutet på att pumpa upp våra egna muskler så får vi kanske leva i fred och frihet i några generationer till.

Mer läsning SvD : SvD : SvD : SvD : DN

Annonser

6 Responses to Kejsarens nya kläder

 1. Ronny skriver:

  Den viktigaste frågan kvarstår om man beaktar att det största problemet för Sverige är brottsligheten och den allmänna oordningen i samhället. 40 miljarder är menlöst militärt sett, men mycket värdefullt om pengarna skulle slussas in i rättsväsendet och polismakten.

 2. andersonchris skriver:

  Visst är rättsväsendet viktigt och delvis svältfött.

  Men om vi inte har något försvar mot yttre hot så kan vår inre rättsskipning sakna betydelse.

  Således måste man behandla rättsväsendet och försvaret helt separat. Båda behöver resurser men man kan inte pytsa från den ena till den andra.

 3. ostrogot skriver:

  Skydd mot inre hot genom lagar, domstolsväsende och poliser är en grundbult i staters existensberättigande. En annan grundbult är försvar mot yttre hot genom diplomatiska förbindelser och militärt försvar. Utan dessa grundbultar är statsbildning endast en chimär. Vad än syftet må vara med den nu föreslagna strukturen på Försvarsmakten så kan man konstatera att Sverige liksom under stormaktstiden skickar fram finnarna att ta de stora stötarna. Det är definitivt att dra för stora växlar på ett hopp om försvarssamarbete över de nordiska gränserna och om jag vore finne skulle jag kalla det för otillständigt. Det gjorde Tarja Halonen redan långt innan den nu föreslagna omstruktureringen, fast hon uttryckte sig något mer diplomatiskt.
  Vilken regering kan förväntas uppmärksamma att det gått 200 år sedan vi kunde kommendera finska förband?

 4. andersonchris skriver:

  Helt klart.

  Finländarna är det Nordiska folk som är starkast förankrat i verkligheten. Därefter kommer Danmark och Norge. Svenskarna, däremot, lever till stor del i en fantasivärld.

  Det är inte rimligt eller realistiskt att tro att våra grannar har möjlighet att hjälpa oss i en väpnad konflikt. Deras försvar är dimensionerade efter deras behov, inte våra.

  Att sköta Sveriges försvar är svenskarnas jobb.

 5. Kristian Grönqvist skriver:

  Hej Chris

  Det kommer att krävas en sjuhelsikes pump. Men lyckligtvis bor vi än så länge i de minst åtråvärda delarna av världen. De blir värre när ”de rika inser hur bra dom fattiga mår”
  (Läs:klimateffekten drabbar ekvatorn)

 6. andersonchris skriver:

  Pengarna, utrustningen och kunnandet finns. Det är bara folk som saknas.

  Om man tordes höja försvarsanslagen med 5+ miljarder årligen och lägga ner tramset med de internationella ”insatserna”, så skulle vi nog få ett sjujääla försvar inom ett par år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: