Spännande konst

Den konstudent från Konstfack som lyckades med konsttricket att bli bältad och nedsövd i psykvården är nu polisanmäld av vårdpersonalen.

sjAnmälarna menar bland annat att hon har tagit upp de knappa vårdresurser som behövs till verkliga patienter. Därtill ska hon ha gjort våldsamt motstånd mot polisen som hjälpte henne till psykakuten.

För mig verkar det som om konststudenten har gjort vården en tjänst eftersom hon just dragit uppmärksamheten till de knappa resurserna. Om något är det väl slöseri med allmänna medel att driva en polisutredning om saken. Men det, och en eventuell rättegång, blir väl en del av konstverket.

För att parafrasera ett vanligt uttryck så vet jag inget om konst men jag vet vad jag tycker om. Så smått börjar jag gilla det här verket, inte minst för att det är absurt, provokativt och modigt.

—–

För övrigt kom jag att tänka på en anektdot om Brad Pitt. Innan han skulle spela psykotisk psykpatient i Terry Gilliams film De tolv apornas armé ville han testa trovärdigheten i sin roll. Således åkte han till en psykiatrisk klinik i en mindre stad och spelade upp hela sitt register av ticks och psykbabbel. Läkarna blev övertygade och låste in honom över natten. Följande dag förklarade Brad Pitt att det var en del i förberedelsen till en filmroll men läkarna vägrade tro honom och höll honom inlåst. Historien slutade med att Brad ringde filmteamet som kom och hämtade ut honom. På något sätt tror jag att de amerikanska läkarna såg saken lite mer filosofiskt än Stockholms landsting.

8 Responses to Spännande konst

 1. G Bergh skriver:

  Chris Andrersson Tänker Högt och Lågt. Nu tänkte han lågt. Låg-pannat om jag får tycka. Jag arbetar inom sjukvården. Att med våld fasthålla och medicinera en patient är en förfärlig men ibland helt nödvändig uppgift. Man mår fysiskt illa av det. Fjollan från Fjollträsks konstverk kan förpassas till soptippen i väntan på rättegång. Våldsamheter på en akutmottagning upplevs som extremt ångestframkallande av alla rädda, ängsliga och sjuka patienter som pga själslig ohälsa tvingas besöka mottagningen. Fjollans utbrott har knappast underlättat livet för dessa samhällets verkliga olycksbarn. Konstfacks ansvarige är en veritabel MES som inte vågar kalla ”projektets” upphovskvinna vid hennes rätta namn: Pinsamt självupptagen pucko!

  Trötter

 2. andersonchris skriver:

  Tja, jag tänker nog mer på alla som inte får hjälp av psykvården och som skadar sig själva eller andra.

  Det är ju talande att allvarligt sjuka personer avvisas från vården medan en konststudent som spelar galen får ”hela paketet”.

  Jo, och jag känner till ett antal verkliga fall av självmord, misshandel och dråp som har föregåtts av resultatlösa kontakter med psykvården.

 3. Urban skriver:

  De knappa resurserna hos vården och då framför allt psykvården är ingen hemlighet. Den debatteras i princip dagligen. Så att ge sig på den är att slå in öppna dörrar.
  Utan det är mer ett rent effektsökeri från hennes sida. Ett sätt att få synas, vilket hon lyckats ovanligt bra med, det erkännandet ger jag henne.
  Men att kalla det för konst är att ödmjukt falla på knä och tycka att de som vill vara konstnärer också skall behandlas som sådana.

  Vi kan jämföra med Lars Vilks här och hans rondellhundar av Mohamed.
  De var förvisso omdebatterad men sågs av många som konstverk, dock inte lämpliga.
  Att det på den extrema högerkanten publicerades liknande karikatyrer bortsågs det helt ifrån.
  De räknades inte som konst utan som nidbilder då de skapats av extremhögern.

  Vår undfallenhet och vilja att definiera konst är lite märklig.
  Låt istället säga att Anna var på en möhippa och det här ingick i det hon skulle göra.
  Hade då någon överhuvudtaget höjt en röst till försvar som du exempelvis gör nu Chris?

 4. andersonchris skriver:

  Vilks utspel tyckte jag var himla onödigt. Att kränka någons heliga tro är busenkelt och totalt meningslöst. Nu såg jag aldrig Vilks alster med med tanke på brädlapparna som han byggde på stranden lär de inte ha varit mycket att se.

  Att diskutera vad som är konst och inte leder för långt. För min del blir ett verk meningsfullt när det finns en idé och en gäckande insikt bakom ett verk.

  Att man kan göra religiösa människor arga genom att förolämpa deras trossatser är ingen gäckande insikt.

  Däremot är situationen med kvinnan som utsätter sig själv för stort obehag genom att spela galen och därmed sätter igång ett händelseförlopp som ingen egentligen kontrollerar, tämligen gäckande.

 5. Fredde skriver:

  Jag vet inte riktigt vad det är som lockar med detta. Men jag är väldigt nyfiken på det fortsatta händelseförloppet och Anna Odells fullgjorda verk. Har Anna månne lyckats göra mig konstintresserad?

 6. Göran J Andersson skriver:

  Jag undrar hur det skulle ställa sig ifall Anna Odell blev så här sjuk på riktigt efter denna händelse. Skulle hon bli trodd och få en adekvat vård för dessa symtom/sjukdom?, knappast troligt efter detta och jag personligen anser att hon har förbrukat sina rättigheter att få denna hjälp, jag har själv en dotter som lider svårt av psykotisk depression (den allvarligaste formen av depression man kan drabbas utav), som oftast bara kan hävas med upprepade elchocksbehandlingar. Därför mår jag mycket dåligt själv av att Anna Odell kan bära sig åt på detta bisarra vis och ta viktiga resurser av vården i anspråk och dessutom utsätta och oroa redan mycket sjuka patienter helt i onödan, för att säga att detta sker i konstens namn!!!!!!!!????????

 7. andersonchris skriver:

  Det var tråkigt att höra.

  Konststudentens uppsåt var nog framför allt att visa på villkoren för de psykiskt sjuka och förhållandena i vården.

  Således kan jag inte se annat än att ni egentligen står på samma sida.

 8. Kristian Grönqvist skriver:

  Jag vet inte jag…
  Skall vi betala underhåll för de vilsegångna typer som slår folk till höger och vänster på fotbollsmatcher, bara för att de visar på förment undermåliga förhållanden i tätorterna.
  Eller skall vi tycka att det är OK att klottra ner tunnelbanevagnar och kalla det konst för att de inte har fått dukar att realisera den protesten på. Det finns arenor i vårt samhälle där man utan att använda statliga medel, kan provocera så mycket man vill, men problemet är, att då syns man mindre, eftersom talangen är så förbålt dålig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: