Påvens makt

benedictus_xvi_missa

För oss i Sverige är det ibland svårt att förstå vilket stort inflytande som religiösa ledare har. Vi betraktar ju gärna religion som en historisk kuriositet.

Därför är det lätt att missa betydelsen av att påve Benedictus XVI häromdagen upphävde den förre påven, Johannes Paulus II:s, bannlysning av den reaktionära katolska utbrytargruppen SSPX. Förutom en reaktionär inställning i liturgiska frågor har det framkommit att flera av SSPXs ledare och anhängare har en tämligen ogenerös syn på andra religioner, inte minst islam, judendomen och protestantismen.

Större förståelse mellan religioner och en tydlig brytning med bland annat antisemitism var ett av Johannes Paulus II större bidrag till katolicismen, även om inte alla grenar av kyrkan följde den utvecklingen blixtsnabbt.

Efter att en av SSPXs biskopar, till synes mycket gärna, förnekade förintelsen i svensk TV på plats i Tyskland så har påvens beslut naturligtvis lett till både förvåning och bestörtning, inte minst bland judiska företrädare.

I sammanhanget kan man tycka att påven borde vara mer känslig för de signaler som han sänder ut till miljontals troende människor världen över. Man ska inte heller glömma det alldeles särskilda imageproblem som uppstår i och med att påven faktiskt var medlem i Hitlerjugend under kriget. Även om det alltid sägs att det var ofrivilligt, så är det i alla fall något han rimligen borde beakta innan han välkomnar kända förintelseförnekare tillbaka till den katolska kyrkan – precis före förintelsens minnelsedag.

För egen del anser jag att religion är viktigt men att människor är de sämsta tänkbara uttolkarna av guds vilja. En verkligt religiös människa är den som bekänner sig till en högre makt och som behandlar sina medmänniskor etiskt och barmhärtigt. I övrigt har alla religiösa system sina brister såväl som fördelar eftersom de är skapade av människor i ett försök att förstå sin existens. I synnerhet bör man undvika all tävlan om vilken religion som är bäst.

Religionsutövning som går ut på att huvudsakligen vara prästerskapet till lags riskerar alltid att leda in på farliga vägar.

Mer läsning: DN : SvD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: