Försvaret i gropen

Om Sverige har gjort något rätt i försvarsfrågan under det senaste decenniet så är det inköp av tung materiel till mekaniserat infanteri.

Våra stridsvagnar och stridsfordon tillhör idag världens bästa och vi har ganska många av dem.

lokenDenna enda ljusglimt för svenskt försvar ska nu omintetgöras i den nya försvarsinriktningen. För att få större och ”rörligare” förband ska man nämligen minska på den tunga utrustningen. Vad förbanden ska göra på plats när de inte har några fordon kan man undra. Det blir väl att gräva värn i tjälen, som under kalla kriget.

Den enda logiska konsekvensen av Sveriges behov av ett rörligare försvar vore att skaffa en ökad transportförmåga för den tunga utrustningen. Detta skulle dock kosta mer pengar. Eftersom den politiska tanken är att ”förbättra” ett utarmat försvar utan att ge det mer pengar så är ekvationen i praktiken omöjlig.

Grundproblemet är att Sverige inte på flera hundra år har haft ett korrekt dimensionerat försvar och att det knappt finns någon förståelse bland befolkningen för behovet av ett stabilt och långsiktigt försvar.

Försvaret handlar inte om att vilja folk illa utan om att vilja vår befolkning väl med fred, frihet och säkerhet.

Mer läsning: DN : SvD

Annonser

2 Responses to Försvaret i gropen

  1. Gustav skriver:

    Äkta säkerhets- och fredstänkande som är långsiktigt, riktigt långsiktigt, kan väl knappast innefatta vare sig pansarvagnar eller gevär?

  2. andersonchris skriver:

    Jodå, med hänsyn till den mänskliga naturen måste man alltid vara beredd på att försvara fred, frihet och demokrati mot de som respekterar varken eller.

    Att det finns demokratier som kan föra krig är själva förutsättningen för demokratins överlevnad, det har vi sett i Europa i flera omgångar.

    Naturligtvis är det fint att tro att människan kan bli bättre men det är tämligen säkert att krig aldrig kommer att bli omodernt. Det är bara vi i Sverige som tror det på grund att vi har låtit andra sköta krigandet åt oss i ett par hundra år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: