Obama is the Real Deal

obamab

Obama har inlett sina (första) fyra år som amerikansk president med en riktig rivstart.

Först kom den presidentiella ordern att stänga Guantanamo, att upphöra med tortyrliknande förhörsmetoder och att sluta med hemliga frihetsberövanden. (Detta initiativ kritiserades av John McCain, vilket visar att valutgången var avgörande för världens utveckling.)

Sedan kom ett tydligt initiativ för konfliktlösning i mellanöstern i och med att Richard Holbrooke och George Mitchell utsågs som medlare i Aghanistan/Pakistan respektive Israel/Palestina. Det var som bekant Holbrooke som skapade fred på Balkan medan Mitchell lyckades få slut på den irländska konflikten.

Eftersom Mitchell lyckades få djupt förbittrade irländska lojalister och republikaner att arbeta tillsammans har han förmodligen en bättre chans än de flesta att hitta en samarbetsväg mellan israeliska och palestinska ledare.

Obama gjorde också en oväntad markering då han offentligt bad om öppnade gränsövergångar till Gazaremsan för att släppa in humanitär hjälp till de krigsdrabbade. Att det är en känslig fråga för Israel är klart. Snarare än ett taktiskt utspel från Obama får man se det som en tydlig markering att samvetsfrågor ibland står över taktiskt agerande.

Personligen skulle jag helst se en lösning som innebar att FN övertar styret över Gaza under en övergångsperiod för att garantera en fredlig utveckling. Tyvärr finns det ingen anledning att tro att Hamas skulle ge upp kontrollen. Det ska bli intressant att se om Mitchell hittar en väg för palestinierna själva att göra upp med Hamas.

Obama har redan visat att han är i Vita huset för att verka för anständighet och försoning, inte bara för sitt eget folk utan även för drabbade människor ute i världen.

Tänk så underbart om valet av Obama kan ge uppgiva, cyniska och förbittrade människor världen över en anledning att ersätta tvivel med hopp.

Mer läsning: SvD : DN

2 Responses to Obama is the Real Deal

  1. marko skriver:

    om man vill bli av med hamas, först skulle man neutraliseras iran

  2. andersonchris skriver:

    Åtminstone borde man få Iran att sluta stödja islamistisk terror.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: