Ingen Oscar för Troell

Jan Troells film Maria Larssons eviga ögonblick, Everlasting Moments på engelska, fick ingen oscarsnominering.

Det var väl inte helt oväntat. Från amerikanskt håll har det höjts en del förvånade ögonbryn över Sveriges val av nomineringsfilm. Amerikanerna hade väntat sig att få se Låt den rätte komma in som det svenska nomineringsbidraget. Filmen har fått lysande recensioner och en hel del uppmärksamhet i USA, medan Troells film i princip är okänd.

Vid närmare granskning visar det sig att Låt den rätte komma in kan ha haft premiär för sent för att kunna nomineras i år. Andra menar dock att den ändå kan ha haft en chans då den visades offentligt flera gånger inom tidsfristen.

Det är oklart om Filminstitutet beaktade tidsfrågan när den utsåg Troells film till Sveriges oscarsbidrag. Kanske tänkte man bara att Troell hade fått oscarsnomineringar tidigare och att han borde få det igen?

På tal om Oscars så har filmindustrin verkligen haft ett klent år, vilket märks på de nominerade filmerna. Det bästa bidraget är faktiskt Pixars animerade kortfilm Presto. Det är förfilmen till Wall-E men slår långfilmen ordentligt på fingrarna med sin infallsrikedom à la Tex Avery.

Filmen finns på Wall-E DVDn men man kan också se den på YouTube. Skruva upp ljudet och titta i högkvalitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: