Guantanamos symbolvärde

Guantanamo är en viktig symbol för tillståndet i världen efter 11 september 2001.

Den nytillträdde presidenten Barack Obama inser Guantanamos fulla symbolvärde för den förändring till det bättre som han utmålade i sin valkampanj.

Såldes arbetar Vita huset för fullt på ett beslut att stänga fånglägret inom ett år. Dessförinnan ska man göra de förändringar som behövs för att de levnadsmässiga och juridiska förhållandena ska bli acceptabla. Till detta beslut kommer också att höra ett förbud mot förhörsmetoder som utgör tortyr och ett förbud mot hemligt fängslande av personer i USAs militärfängelser världen över.

Uppfattningen att Obama kommer att svika och göra alla besvikna är särskilt tydlig i Sverige. Den som har studerat Obamas karriär vet dock att han inte har satsat på världens högsta ämbete för att ta det lugnt eller gynna vissa, mäktiga särintressen. Han sökte sig till presidentämbetet för att få en möjlighet att göra något åt de missförhållanden i samhället och världen som han sett, oavsett om det rör mänskliga orättvisor eller miljöförstöringen.

Det finns egentligen inga indikationer på att Obama kommer att svika. Ta det istället lugnt och gläds över att världen har fått en sådan ledare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: