Försvaret får kosta

bat90

Det börjar synas flera ljuspunkter i försvarsfrågan.

Försvarsmakten har med stöd av regeringen svarat på behoven för insatsstyrkan i Afghanistan. Flera politiker uttrycker nu åsikten att nedrustningen har gått för långt. Senast har folkpartiets ledare Jan Björklund sagt att försvarsförmågan måste återupprättas och att det får kosta.

Vändpunkten för alla tycks ha varit Rysslands intervention i Georgien i somras. Även om man kan diskutera vem som bar skulden för konflikten så visade Ryssland att de fortfarande är beredda att invadera suveräna stater och att de åstadkom förhållandevis stor effekt med små styrkor mot en oförberedd försvarare.

I sammanhanget får man undra hur effektiv vår spaning på Ryssland har varit. Georgienkonflikten är egentligen en fullt logisk konsekvens av den ryska politiska utvecklingen det senaste decenniet. Vi borde inte ha blivit överraskade. Kloka militärer och politiker har ohörda sagt att den ryska björnen aldrig sover särskilt tungt.

Det finns säkert ett stort stöd för en svensk militär upprustning på gräsrotsnivå i regeringspartierna. En ordentlig upprustning kommer att kosta en bra bit över de 40 mdr som försvaret får varje år. Frågan är väl om det finns politiskt mod att i en lågkonjunktur styra om resurser till försvaret. Att återuppväcka nedlagda förband kostar ofta mycket mer än de pengar man kan ha sparat på nedläggningen.

Att satsa på försvaret är dock den yttersta omtanken för folket. Endast genom att ha ett trovärdigt försvar kan vi vara säkra på att få leva i fred, frihet och säkerhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: