Pansar till Afghanistan

galten1

Försvarsmakten har nu beslutat att, förutom tre Stridsfordon 90, skicka tolv RG32M Galten till Afghanistan.

Det är naturligtvis utmärkta nyheter för våra soldater på marken som nu får färdas i vettigt splitterskyddade fordon. Däremot delar jag inte riktigt bedömningen i Svenska Dagbladet, att Galtarna är ett viktigare tillskott än Stridsfordon 90.

Galten (Personterrängbil 6) är i grunden ett sydafrikanskt polisiärt fordon som används vid insatser mot civila upplopp. Fordonet är dock inte dimensionerat för att ta emot de pansarbrytande vapen som afghansk milis använder, de ryska RPG 7. Galten klarar bara finkalibriga kulor från handeldvapen och splitter från mindre laddningar, som handgranater eller små personminor.

Dessutom hade Nordic Battlegroup problem med Galten, som lätt gick sönder eller välte. Exempelvis ska man helst inte montera en tung kulspruta (.50 cal) på den.

Ett Stridsfordon 90 har betydligt bättre tillförlitlighet och större chans att stå emot både minor och pansarskott. Dessutom har den en fruktansvärd kanon som kan angripa alla typer av mål oavsett om de finns i luften, i byggnader, i andra fordon eller gömda bakom murar eller stenar.

Stridsfordon 90 är således Försvarsmaktens bästa medel för att avstryra anfall på svenska trupper i Afghanistan. Det enda som saknas nu är egentligen helikoptrar för att hålla uppsikt.

16 Responses to Pansar till Afghanistan

 1. Rudolf skriver:

  Galten är avsedd att sättas in vid civila upplopp. I Afganistan är det fråga om krig.
  Skicka ner ett antal av de treaxlade Patria pansarfordon försvaret har.
  Eller försök få tag i , låna ,några av den nyaste 4-axlade typen.
  Båda ger gott skydd också mot lite tyngre eld.

 2. andersonchris skriver:

  Helt riktigt.

  Eller kör med eskort av stridsfordon 90 så blir det nog väldigt lugnt.

  Den maskinen är en best.

  Försvarets analys av användningen av Strf 90 i Liberia var just att fordonet var så avskräckande i sig att de aldrig behövde skjuta skarpt.

  Man höll sig lugn när de visade sig.

 3. Torsten skriver:

  Det bästa sättet att avstyra anfall på svenska trupper i Afghanistan är naturligtvis att ta hem alla legoknektarna.

 4. andersonchris skriver:

  Kanske det, men då är det någon annan som får ta emot anfallen, t.ex. de civila, och vi är väl inga svikare?

  Dessutom är de inte ”legoknektar” utan anställda av den svenska Försvarsmakten och utskickade i FN-regi. Mer legitimt än så blir det inte.

 5. otto von ribbenstropp skriver:

  Ha ha ha kom igen vad fan gör vi där?? Legitimt???
  Sorry vi bör nog fixa till ett försvar hemmavid ut och leka krig i talibanland ger inget positivt för oss svenskar som inte vill gå i usa´s ledband

 6. Andreas skriver:

  Att CV90 har en högre skyddsnivå och större eldkraft betyder inte nödvändigtvis att det är ett fordon som är bättre lämpat för den svenska styrkan i Afghanistan. CV90 kommer garanterat köra sönder vägar i området och det är inget fordon man parkerar mitt inne i en by för att sedan kliva ur och hälsa på ortsbefolkningen. Tunga bestyckade fordon ger helt andra signaler till befolkningen och de olägenheter som de medför kan vända opinionen och göra fler afghaner negativt inställda till de svenska trupperna.

 7. andersonchris skriver:

  Afghaner är ett krigiskt folk som framför allt respekterar styrka.

  Problemet i Afghanistan är att talibaner och andra banditer har ett hårdare grepp om lokalbefolkningen än västmakterna. Således får talibanerna och banditerna ständiga tillskott från civilbefolkningen.

  Om du kikar på några dokumentärer så ser du att det nästan bara är kvinnor, barn och åldringar kvar i byarna på vissa håll. Männen i krigsför ålder tvingas strida mot västmakterna.

 8. andersonchris skriver:

  Otto, för det första krigar vi inte i Talibanland. Vi borde göra det, men håller oss fegt undan.

  ISAF har exempelvis en rapid reaction force i Afghanistan som roterar mellan olika länder. Den profilen passar för det svenska insatsförsvaret, men såvitt jag vet undviker man det.

  Du har i alla fall rätt i att man borde prioritera det svenska försvaret framför låtsasinsatser i Afghanistan, det har jag skrivit massor om.

  Sedan är jag mycket gärna allierad med USA, som är världens mest förträffliga land.

 9. Martin skriver:

  CV90 kan vara bra att ha om campen blir anfallen eller om man ska attackera ett specifikt mål. Men vagnarna går inte att ha till patrull med de avstånd som är i Afghanistan. Ska CV90 ut på patrull kommer dom behöva resurser i form av bränsle och reservdelar. Som Andreas säger kommer dom bara köra sönder den lilla infrastruktur som finns.

 10. Zico skriver:

  Nu skulle jag inte vilja gå så långt att säga att USA är världens mest förträffliga land – men med betraktelse på hur vi i västvärlden lever, vår standard, frihet och levnadssätt, så är denna supermakt, vilken ibland kan visa sig lite väl mycket som världspolis, vår garant för att behålla de livsvärderingar vi idag lever i.
  Så – även om USA inte är någon favorit vad mig anbelangar, inser jag att utan detta land, skulle sannolikt hela Europa rasat in under det bolsjevikiska oket. Vi har dessvärre mycket att tacka USA för, vare sig vi vill eller ej.

 11. andersonchris skriver:

  Martin, poängen är att man inte kör med strf 90 till vardags. Däremot hade man kunnat plocka fram dem efter det första överfallet i höstas och därigenom avstyrt ytterligare anfall.

  Argumentet att strf 90 förstör infrastrukturen är kraftigt överdrivet. Här brukar de köra med dem inne i stan utan problem. Det blev heller inga problem med infrastrukturen i Liberia där man använde strf 90 rejält.

  Sveriges uppgift är att KONTROLLERA provinsen och det gör man inte genom att undvika konfrontation eller att försöka leka kompisar med lokalbefolkningen, som inte bryr sig. Det är bara en undfallenhetspolitik som är tänkt att skydda Sverige från islamiska terrorhot. Afghanska ledare har påpekat att svenskarna iofs är trevliga men inte bidrar till återuppbyggnaden i sin provins.

  Zico, som du skriver ska vi vara tacksamma för att det finns en stat som har intresse och resurser att agera världspolis – och att det är det demokratiska USA.

 12. TheTruth skriver:

  Demokratiska, ja justde… så länge man gör som dom vill så…

 13. Mange skriver:

  @anderssonchris

  Så länge det var torrt var det inga problem med vägnätet i Liberia, den afrikanska jorden blir stenhård när den torkat i några dagar. När det däremot blev blött i detta tropiska land… stridsfordonens band förvandlade det lilla som fanns kvar av vägarna till nymixad smoothie.

  Men på något jäkla sätt lyckades folk ändå ta sig fram fortare än oss och komma ikapp 🙂

 14. andersonchris skriver:

  Mjo, mjo men i Afghanistan är det inte lika fuktigt som i Liberia.

  Själv tänker jag att Galten hade passat bättre än CV90 i Liberia och att CV90 passar bättre än Galten i Afghanistan.

  Galten är nog det största felköpet någonsin för det svenska försvaret (motköp för sydafrikanska Gripen). Patria AMV, Stryker, vad som helst hade varit bättre. Till och med RG33 hade varit acceptabelt.

  Nu har vi emellertid detta tomrum mellan Galten och CV90 och då vet jag vilken jag vill sitta i 😉

 15. Ferdinand skriver:

  Varför skall svensk militär vara i afganistan och skjuta muslimer när dom kan hålla sig här hemma istället? Sjukt.

 16. andersonchris skriver:

  Ferdinand, det handlar inte om att skjuta religionsutövare. Svenskarna är på plats för att skydda och stärka det civila samhället i Afghanistan. Tyvärr finns det talibaner, som påstår sig vara religiöst styrda, men som enbart ägnar sig åt våld och banditism, ofta riktad mot civilbefolkningen. Du kan vara helt säker på att de svenskar som med all heder försvarade sig mot fega bakhåll, inte vägde in anfallarnas religiösa tillhörighet innan de bestämde sig för att besvara de skott som var riktade för att döda svenskar. Den som ger sig in i leken får leken tåla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: