Obama imponerar

obamatrain

Ju mer jag ser av Barack Obama, desto mer imponerad blir jag.

Hans agerande efter valsegern är förmodligen mer kompetent än man hade kunnat hoppas under de högt uppskruvade sista veckorna av valkampanjen. Obama framstår som en närmast unik kombination av demokratisk idealist och intelligent pragmatiker.

Hans tydliga beundran för Abraham Lincoln bådar gott på många sätt, framför allt för att det uttrycker en ovanlighet blygsamhet inför den egna personen. En tillträdande president med sin främste föregångare som tydligt rättesnöre, sätter ämbetet och dess ansvar över sin egen person.

Obama vägrar också att isolera sig från det folk som valde honom. Trots att han förmodligen är utsatt för större hot än någon modern president på grund av sin hudfärg, så visar han sig hela tiden öppet utan skottskydd och med livvakterna på avstånd. Han vägrar också att göra sig av med sin Blackberry eftersom han inte vill förlora kontakten med omvärlden.

Min förhoppning är att Obama inte bara blir en framgångsrik president utan att han även inspirerar politiker överallt att bli bättre. Svenska politiker har redan fastnat för Obamas användning av internet för att sprida sitt budskap och samla in kampanjmedel. Däremot har de nog tyvärr missat att Obamas nätframgångar var ett resultat av att han först lyckades entusiasmera väljarna med sin person och sitt budskap.

Svenska politiker kommer aldrig att nå Obamas framgångar utan att ärligt och direkt knyta an till väljarna som han har gjort.

Den 20 januari börjar en ny och förhoppningsvis mycket intressant epok.

Mer läsning: SvD : SvD : DN : DN

Annonser

2 Responses to Obama imponerar

 1. peterwiman skriver:

  Det finns mycket hopp för en ny president and Obama har blivit ”hypad” utan dess like. Tyvärr så måste vi ju komma ner på jorden och vänta och se vad som händer. Om han blir en bra eller dålig president vet vi inte ännu. Att ändra hudfärg på en president hjälper nog inte mot vår svåra finanskris och terrorhot som finns i världen. De val löften som han har gått ut med i valrörelsen har han redan sagt att han måste överväga en gång till.

  Han tänker INTE stänga Guantanomo så snabbt som han sade förut i valrörelsen och han har ändrat på sig när det gäller Irak. Några pengar för ett nytt sjukvårdsystem finns inte kvar. Så frågan är om vi får en ny Bush med annan paketering eller bara en galleonsfigur för det ”hopp” som vi alla har, men kommer ha väldig liten egentlig betydelse för USA och resten av världen. Vi letar alla efter en ”Jesus” som kommer att befria oss i från allt ont i världen, men frågan är om det kommer i formen av Obama.

 2. andersonchris skriver:

  Det är en enorm skillnad på Obamas sätt att hantera maktövergången, både jämfört med Clinton och G W Bush.

  Clinton var fullständigt oförberedd på valseger och tillbringade alldeles för mycket tid på att bilda regering och lära sig regera. G W Bush var arrogant och nollställd och anställde helt enkelt sin pappas gamla kompisar.

  Obama har däremot valt personer med erfarenhet, rätt personliga egenskaper, fläckfri bakgrund och sakkunskaper inom rätt område. Hans regering kan liknas vid en hjärntrust.

  Vi har ännu inte sett honom ta rodret men det är även unikt att han förbereder beslut väldigt noga och söker upp personer med särskilda erfarenheter och kunskaper för att få deras input. Så gjorde han med sin kampanjpolitik och med de åtgärder som han förberett under övergången. Säkerligen kommer han att fortsätta så i Vita Huset.

  G W Bush kallade sig själv för ”the Decider” och sa bokstavligen att alla andra fick snacka som de ville men det var han som bestämde.

  Således finns det stort hopp om att Obama kommer att bli en mycket framstående president. Å andra sidan, vem kunde tro att Clinton skulle misslyckas eller att Bush skulle bli omvald?

  Självklart kan vi aldrig veta vad som händer i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: