Meddelarfrihetens undantag

Överbefälhavaren, Håkan Syrén, har nu reagerat med upprördhet över uppgifterna om att Försvarsmakten ska ha granskat korrespondens mellan journalister och soldater i Afghanistan.

syrenDet är dags att föra in lite kyla i debatten. Till skillnad mot vad de flesta debattörer antar, är inte meddelarfriheten absolut. Bland annat finns undantag för känsliga försvarsuppgifter, som även omfattas av sekretess enligt flera bestämmelser i sekretesslagen.

Det innebär att Försvarsmakten har rätt att efterforska källor om de har lämnat uppgifter som innebär mer allvarligt missbruk av försvarshemligheter.

Det ligger i allas vårt intresse att Försvarsmakten håller koll på vilka uppgifter som deras anställda skickar runt via e-post, särskilt om det sker via hotmail. Sådant utgör nämligen en stor potentiell säkerhetsrisk. Det är närmast upprörande naivt att vissa ur allmänheten anser att våra militärer ostört ska kunna e-posta vad som helst från arbetet.

I det här fallet anser jag att Försvaret har rätt att granska vilka uppgifter som har lämnats för att säkerställa att ingen allvarligare säkerhetsläcka har skett. Om det visar sig att endast uppgifter om beskjutningen av svenska fordon har läckts anser jag att det har varit till försvarets fördel eftersom de har kunnat fatta beslut om förbättrad utrustning i Afghanistan.

Alla vet att Försvarsmakten granskar uppgiftslämnare och att de måste göra det. Försvaret är ingen lekstuga.

2 Responses to Meddelarfrihetens undantag

 1. Gertkvist skriver:

  Försvarets bevisliga ointresse / extremt låg prioritering av soldaternas säkerhet i Afghanistan gör alla resonemang av typen ”förhindra potentiell säkerhetsrisk” ohållbara.

  Om soldaterna från första början hade fått minsäkra fordorn, Warlock-störsändare och stridsfordon 90 eller liknande hade försvarsmakten möjligen haft ett case. Så är det inte idag.

  Om försvaret får det lättare eller svårare att rekrytera soldater för tjänstgöring inom eller utom landet när obligatorisk epost-spaning ingår i förmånspaketet blir intressant att se.

 2. andersonchris skriver:

  Jag håller med dig att insatsen i Afghanistan har varit underdimensionerad.

  Därmed är uppgifterna om eldöverfallen både av allmänt intresse och betydelsefulla för soldaterna på marken.

  Däremot tycker jag att alla som bryter tystnadsplikten måste inse vad det betyder. Man får helt enkelt väga allmänintresset mot det obehag som man själv råkar ut för.

  Många försvarsuppgifter ligger dessutom utanför meddelarfriheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: