Okrig i Afghanistan

Många bloggare som kommenterar nyheter om Sveriges insats i Afghanistan uttrycker grunduppfattningen att Sverige befinner sig i krig.

soldatSåledes vill jag passa på att påpeka att det är precis tvärtom. Sverige befinner sig inte i krig i Afghanistan. Den svenska insatsstyrkan, som förvisso är lätt beväpnad, befinner sig i Afghanistan på inbjudan av den afghanska regeringen med en insats i regi av FN.

Svenskarnas uppdrag är att hjälpa den inhemska, afghanska polisen och militären att upprätthålla lag och ordning i en liten del av norra Afghanistan så att biståndsorganisationer ska kunna bygga upp landet.

Sanningen är att den svenska insatsen gör allt den kan för att undvika varje slag av militär verksamhet. Resultatet är att de ”svenska” provinserna ännu är för osäkra för att hjälporganisationer ska kunna verka där. Någon egen budget för bistånd har de inte. Detta medför att SIDA får lokalisera den svenska biståndsinsatsen till andra delar av Afghanistan, där militär från andra länder upprätthåller ordningen.

Insatsen i Afghanistan tar en stor del av Försvarsmaktens budget för internationella insatser, ungefär 700 mkr per år, vilket motsvarar en tredjedel av budgeten.

Medan svenskarna tror att våra soldater krigar i Afghanistan är sanningen att de kostar pengar och knappt gör någonting av betydelse.

Läs mer om Debaclet om Afghanistan.

Annonser

4 Responses to Okrig i Afghanistan

 1. scaber nestor skriver:

  Så, vad har det för betydelse i artikeln om att PIO eftersöker tipsare i strid mot källskyddet och meddelandefriheten?

 2. andersonchris skriver:

  Vilken betydelse har sanningen?

  Sanningen betyder allt.

  Men om du läser länken till Debaclet om Afghanistan så får du lite mer om källskyddet.

  I övrigt tycker jag att den soldat som skickar e-post från en utlandsmission får räkna med att få den granskad av Försvarsmakten.

  Däremot tycker jag att det var rätt och riktigt att sprida just dessa uppgifter från Afghanistan eftersom resultatet blir ökad säkerhet för soldaterna där.

  Kostnaderna för insatsen och det menlösa sättet att sköta uppdraget är dock vad som verkligen borde diskuteras om Afghanistan.

 3. Gurra Gurkhas skriver:

  En kommentar på okriget. Om jag inte missminner mig så befann sig även ryssarna i Afghanistan på inbjudan av afghansk regering i slutet av 70-talet, men nog fan kallade vi situationen för krig likväl.

  Ganska naivt av en anställd (soldaten) att inte misstänka att arbetsgivaren (försvarsmakten) skulle kunna tänka sig att kontrollera hur och till vad arbetsgivarens materiel används. Den siste idioten är inte född än…

 4. andersonchris skriver:

  I de södra delarna (Helmand) och östra delarna (Korengal) av Afghanistan pågår fullt krig mellan västliga styrkor och talibaner.

  Något sådant deltar inte Sverige i. Vår insats åker runt med SUV och snackar med folk i byarna. Om det hettar till tar de till sjappen.

  Så man kan väl säga att den svenska insatsen är ett mycket dyrt och lojt ökenrally – utan mål.

  Om man har tagit arbete i Försvarsmakten så måste man inse att försvarssekretessen väger tyngre än yttrandefriheten och meddelarfriheten. Hur skulle det se ut om alla officerare sprang runt och babblade i media?

  Däremot så är det tydligt att inget hade hänt med försvarets fordonspark i Afghanistan om inte sanningen om eldöverfallen hade kommit ut i massmedia.

  Dessutom är försvarets hemlighetsmakeri om insatsen i Afghanistan inte betingat av rikets säkerhet, utan av rädsla för motreaktioner från den svenska befolkningen eller terrorhot från islamister.

  Britterna, amerikanerna och danskarna som deltar i riktiga strider är betydligt öppnare med information om vad som händer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: