Debaclet om Afghanistan

Svenska Dagbladets artikelserie om den svenska insatsen i Afghanistan var utmärkt. Den byggde dels på egna besök i Afghanistan, dels på intervjuer med företrädare för Försvarsmakten, dels på uppgifter som lämnades av enskilda soldater på plats.

bil1Den senare uppgiftskällan leder nu till kontroverser eftersom Försvarsmakten granskar e-post som har gått mellan soldater i Afghanistan och Svenska Dagbladets redaktion. Svenska Dagbladet ser det som ett allvarligt fall av efterforskande av källa.

I sammanhanget finns det ett antal motstridiga intressen. Naturligtvis omfattas soldater på utlandsuppdrag av sekretess, vilken de bör respektera. Å andra sidan finns det uppgifter om insatsen i Afghanistan som inte är miltärt känsliga men som är av intresse både för allmänheten och soldaterna på marken.

För egen del var det både skrämmande och upprörande att läsa om de lätta fordon med dåligt skydd som våra insatssoldater tvingas åka runt i. Att det förekommer eldöverfall mot västliga styrkor är ingen överraskning för någon. De övriga ländernas styrkor, som utför mer typiska militära uppgifter i Afghanistan, är ganska öppna med detaljer om sin utrustning och de strider som utspelas. Fienden, som till 80% är illiterat, känner ju redan till allt som händer på plats.

Att den svenska Försvarsmakten är så förtegen beror sannolikt på den känsliga svenska hemmaopinionen. Det finns stora grupper här som i princip motsätter sig att svenskar hamnar i strid utomlands, särskilt i Afghanistan.

Svenska Dagbladet, har som enda större medium engagerat sig i att beskriva de svenska soldaternas situation i Afghanistan. Därigenom har Försvarsmakten äntligen beslutat att ge våra soldater de stridsfordon som behövs för att freda sig själva och upprätthålla freden i den provins man ansvarar för.

Det är ett utmärkt resultat för Svenska Dagbladet och svensk journalistik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: