Obama och Gaza

obama4

Obama har fått en del kritik för att han inte har tagit ställning i Gazakonflikten, eller ens kommenterat den.

Obamas försiktighet bygger dock på mycket goda grunder och visar det goda omdöme som många betraktare lät sig imponeras av under valkampanjens hetaste skeden. Enligt USAs statskick är det nämligen den sittande presidenten, George Bush, som har det fulla ansvaret för USAs relationer till omvärlden till dess att Obama tillträder.

Obama har som tillträdande president inte tillgång till några officiella maktmedel och kan därför inte sätta någon handling bakom sina ord för närvarande. Dessutom pågår amerikanska diplomatiska ansträngningar för fullt bakom kulisserna och det vore skadligt för USA om den tillträdande presidenten skulle lämna signaler som inte fullt överensstämmer med de rådande diplomatiska samtalen.

Vidare är situationen i mellanöstern ganska föränderlig och det är möjligt att förutsättningarna kommer att ha förändrats när Obama tillträder om 10 dagar. Om han uttalar sig i förväg riskerar han således att låsa sig vid ett ställningstagande som inte passar den då rådande situationen.

Enligt The Guardian finns det dock tecken på att Obama kan tänka sig att öppna diplomatiska samtal på en låg nivå med Hamas och kanske även Iran. Detta stämmer ganska väl med hans löften under valkampanjen, att försöka prata med fienden när det är möjligt.

Sådana samtal är ett mycket svårt och långsiktigt projekt eftersom det finns ett väl ingrott hat mot både USA och Israel hos Hamas och Iran. Problemet är ju att även om man skulle få deras ledare att ändra ton så har de ägnat årtionden åt att piska upp hat bland sin befolkning. Risken för utbrytargrupper, fortsatt terrorism eller till och med kupper torde öka om USA skulle lyckas föra in ledarna för Hamas och Iran på mer försonliga tongångar gentemot väst och Israel.

Obama har kanske en fördel över sin företrädare i och med att han inte kan beskyllas för att vara anti-muslimsk, eftersom flera av hans närmaste släktingar är muslimer och att han delvis är uppväxt i ett muslimskt land, Indonesien. Samtidigt har han naturligtvis uttalat otvetydigt stöd för Israels rätt att existera och försvara sig.

Om Obama lyckas med sina föresatser att förändra bilden av USA i vissa, känsliga delar av världen så blir uppdraget kanske inte omöjligt, om än mycket svårt.

Mer läsning: SvD : SvD : SvD : DN : DN : DN : The Guardian : AlertNet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: